Savanyúságok, saláták a szezon legizgalmasabb zöldségéből

Írta: ,

A nyári szezon egyik legizgalmasabb és legközkedveltebb zöldsége az uborka – minden formában és ízben. Nem csupán a változatossága gyönyörködtet, hanem a tény is, hogy alig van benne kalória. De milyen formában teheted az asztalra?

Kovászos uborka

1/5 Kovászos uborka

A kovászos uborkáért vagy teljesen odáig vagy, vagy a hátad közepére sem kívánod. Amennyiben azok közé tartozol, akik önmagában is ropogtatják ezt a finomságot, akkor egész biztosan van bevált recepted, de ha még várakozol a tökéletesre, akkor most jól figyelj!

Hozzávalók

  • 1½ kg kovászolni való uborka
  • 1 csokor kapor
  • 1 db szárított zsemle
  • Víz

Így készítsd el

Az uborkákat alaposan mosd meg, két végüket vágd le, majd tedd őket egy öt literes befőttesüvegbe. Forralj fel egy nagy lábosban vizet, minden literhez számolj egy púpozott evőkanál sót. Miután a só felolvadt a forró vízben, öntsd rá a folyadékot az uborkákra. Tedd a tetejükre a csokornyi kaprot, majd a száraz zsemlét és kicsit nyomkodd bele őket a sós lébe. Fedd le fóliával az üveg száját, ezután tedd néhány napra a tűző napfényre az uborkákat. Tálalás előtt mosd át a zöldségeket, és fogyasztásig hűtőben tárold.

Tejfölös uborkasaláta

2/5 Tejfölös uborkasaláta

Ez az uborkasaláta szintén fogyasztható önmagában, de tökéletes választás frissen sült húsok, vagy akár rántott cukkini, karfiol mellé, savanyúság gyanánt.

Hozzávalók

  • 1 db kígyóuborka
  • ½ vöröshagyma
  • 1 db kisdobozos tejföl
  • Petrezselyem

Így készítsd el

A kígyóuborkát hámozd meg, majd uborkaszeletelő segítségével szeleteld fel.

Tedd egy tálba a szeleteket, sózd meg őket, hogy levet engedjenek. Időközben nagyon apró darabokra vágd fel a hagymát és a petrezselymet. Kb. fél-egy óra múlva öntsd le az uborkáról a távozó lé háromnegyedét, majd add hozzá az apróra vágott hagymát és petrezselymet. Utolsó lépésként egyszerűen forgasd össze a tejföllel, és már tálalhatod is.

Tzatziki

3/5 Tzatziki

Ez az isteni görög saláta nálunk leginkább savanyúságként állja meg a helyét, pedig akár köretként is tekintetnénk rá a forró nyári napokon. Pár perc alatt elkészül, de mégis annyira mennyei, hogy nem lehet betelni vele.

Hozzávalók

  • 1 db kígyóuborka
  • 1 db kisdobozos natúr joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • Citromfű
  • Bors

Így készítsd el

Pucold meg a kígyóuborkát, majd nagylyukú reszelőn reszeld le. Sózd be, és tedd félre. Már készítheted is a mártást: a joghurtot öntsd egy tányérba, reszeld bele a fokhagymát, tegyél bele egy csipet sót, egy evőkanál olajat, és add hozzá az apróra vágott citromfüvet. Utóbbi fanyarsága nagyon fontos, ezért ha nincs kéznél, helyettesítsd friss lime- vagy citromlével. Utolsó lépésként nyomkodd ki az uborka levét teljesen, a zöldség szeleteket pedig forgasd bele a joghurtos mártásba. 

Ecetes uborkasaláta

4/5 Ecetes uborkasaláta

Az ecetes uborkasalátára a legtöbb családnak van hagyományos receptje, ez ugyanis az egyik legelterjedtebb elkészítési módja a kígyóuborkának. Nem csoda!

Frissítő íz, kellemes aromák és tipikusan magyaros végeredmény.

Hozzávalók

  • 1 db kígyóuborka
  • 4 evőkanál 10%-os ecet
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • 1 csipet bors
  • 1 csipet őrölt pirospaprika

Így készítsd el

Hámozd meg a kígyóuborkát, majd szeleteld le uborkagyalu segítségével. Sózd meg, majd tedd félre, hogy levet engedjen. Egy külön edényben keverd össze a csipetnyi cukrot az ecettel, a lereszelt fokhagymával és a borssal. Ha feloldódtak a hozzávalók, öntsd rá a mártást az uborkára. Amennyiben túl kevés levet engedett az uborka, vagy erősnek találod az ecetet, vízzel és tejföllel is semlegesítheted a hatását. A tálaláshoz őrölt pirospaprikával szórd meg a salátát.

Tejfölös csemegeuborkás kísérő

5/5 Tejfölös csemegeuborkás kísérő

Ez a kísérő sokak számára kissé idegennek tűnhet, első hallásra nem feltétlenül illik össze a csemegeuborka a tejföllel, vagy éppen a majonézzel. Pedig a végeredmény isteni, és ez a kísérő éppúgy tökéletesen passzol a grillezett húsokhoz, mint a házilag készített hamburgerekhez.

Hozzávalók

  • 3 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál ketchup
  • ½ lilahagyma
  • 8-10 db csemegeuborka
  • 2 evőkanál csemegeuborka lé
  • Bors

Így készítsd el

Bár a különleges kísérő hozzávalók listája kicsit hosszú, az elkészítése annál egyszerűbb. Nincs is más dolgod, mint hogy apróra vágd a lilahagymát és a csemegeuborkát, majd egy edényben az összes többi hozzávalót alaposan elkeverd egymással. Ezt követően a tejfölös alapot öntsd rá az uborkára és a hagymára, gondosan forgasd össze őket, már kínálhatod is fogyasztásra.