Savanyúságok, saláták a szezon legizgalmasabb zöldségéből

Írta: ,

A nyári szezon egyik legizgalmasabb és legközkedveltebb zöldsége az uborka – minden formában és ízben. Nem csupán a változatossága gyönyörködtet, hanem a tény is, hogy alig van benne kalória. De milyen formában teheted az asztalra?

Kovászos uborka

A kovászos uborkáért vagy teljesen odáig vagy, vagy a hátad közepére sem kívánod. Amennyiben azok közé tartozol, akik önmagában is ropogtatják ezt a finomságot, akkor egész biztosan van bevált recepted, de ha még várakozol a tökéletesre, akkor most jól figyelj!

Hozzávalók

  • 1½ kg kovászolni való uborka
  • 1 csokor kapor
  • 1 db szárított zsemle
  • Víz

Így készítsd el

Az uborkákat alaposan mosd meg, két végüket vágd le, majd tedd őket egy öt literes befőttesüvegbe. Forralj fel egy nagy lábosban vizet, minden literhez számolj egy púpozott evőkanál sót. Miután a só felolvadt a forró vízben, öntsd rá a folyadékot az uborkákra. Tedd a tetejükre a csokornyi kaprot, majd a száraz zsemlét és kicsit nyomkodd bele őket a sós lébe. Fedd le fóliával az üveg száját, ezután tedd néhány napra a tűző napfényre az uborkákat. Tálalás előtt mosd át a zöldségeket, és fogyasztásig hűtőben tárold.

Tejfölös uborkasaláta

Ez az uborkasaláta szintén fogyasztható önmagában, de tökéletes választás frissen sült húsok, vagy akár rántott cukkini, karfiol mellé, savanyúság gyanánt.

Hozzávalók

  • 1 db kígyóuborka
  • ½ vöröshagyma
  • 1 db kisdobozos tejföl
  • Petrezselyem

Így készítsd el

A kígyóuborkát hámozd meg, majd uborkaszeletelő segítségével szeleteld fel.

Tedd egy tálba a szeleteket, sózd meg őket, hogy levet engedjenek. Időközben nagyon apró darabokra vágd fel a hagymát és a petrezselymet. Kb. fél-egy óra múlva öntsd le az uborkáról a távozó lé háromnegyedét, majd add hozzá az apróra vágott hagymát és petrezselymet. Utolsó lépésként egyszerűen forgasd össze a tejföllel, és már tálalhatod is.