Pofonegyszerű receptek: 3 isteni fogás sütőtökből

Írta: ,

Noha sokan a babaételekkel azonosítják, az ínyenceknek jó hír, hogy újra itt a sütőtökszezon. Ezt a finom és egészséges vitaminforrást sokféleképpen elkészítheted, most néhány pofonegyszerű receptet mutatunk.

Ínycsiklandó krémleves

Hozzávalók:

  • 1 kiló sütőtök (meghámozva, kimagozva)
  • 1 liter víz
  • 20 g vaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • fél teáskanál fehérbors
  • 1 teáskanál só
  • 1 dl főzőtejszín
  • fél teáskanál őrölt gyömbér

Elkészítés:

Miután meghámoztad, kimagoztad a sütőtököt, és kimérted belőle az egy kilónyi adagot, kockázd is fel. Közben olvaszd meg a vajat, tedd rá a vöröshagymát, és ha üvegesre dinsztelődött, add hozzá a sütőtököt is, ízesítsd a sóval és fehérborssal. Forgasd pár percig, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy épp ellepje, és lassú tűzön főzd puhára, kb. fél óra kell neki. Ha ez megvan, botmixer segítségével turmixold össze, közben add hozzá a tejszínt, végül pedig jöhet a gyömbér is.  Várd meg, amíg rottyan egyet, és kész is az isteni krémleves, melyet tálaláskor pirított tökmaggal, reszelt sajttal díszíthetsz.

Pikáns tészta füstölt sajttal

Bár elsőre talán furcsának tűnhet, a füstölt sajt és a sütőtök remek párosítás – erre akkor jöttem rá, amikor a kisfiam szokásos sütőtökpüréjét igyekeztem kicsit feldobni, és adtam hozzá egy kis füstölt sajtot – neki és nekem is jobban ízlett így. Feltétként, kicsit felturbózva, tésztával is remek.

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb méretű sütőtök
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg füstölt kecskesajt
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál fehérbors
  • 1 csomag tetszés szerinti tészta
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítés:

Főzd ki a tésztát a szokásos módon, közben pedig hámozd meg és magozd ki a sütőtököt, majd alufóliába csomagolva tedd a sütőbe, és 200 fokon süsd kb. fél órán át. Miután kivetted, már bizonyára megpuhult annyira, hogy a héjától könnyedén meg tudsz szabadulni – persze, csak miután kihűlt egy kicsit. Ha ez megvan, tedd bele egy tálba a sütőtök húsát, és nyomkodd át egy villával, ha nem elég krémes. Majd tedd fel a vajat a tűzre, és miután megolvadt, add hozzá a vörös- és a fokhagymát. Ezután jöhet a sütőtök, forgasd át és fűszerezd. Reszeld rá a füstölt sajtot, keverd össze a tésztával, és kész is a finom és egészséges fogás.

Bögrés muffin

A bögrés sütiknél tényleg nincs egyszerűbb, nem kell elgondolkodnod, vajon „mire gondolhatott a költő”, amikor azt írta, hogy add hozzá valamelyik hozzávalót érzésből, de azon sem kell tűnődnöd, mennyire púpozd az evőkanalat. Magyarán, ha nem vagy egy gyakorlott cukrász, akkor sem tudsz elrontani egy bögrés receptet, hiszen, ahogy a neve is mutatja, a hozzávalókat mérleg helyett bögrében méred.

Hozzávalók:

  • 2 bögre reszelt sütőtök
  • 2 bögre finomliszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • fél teáskanál só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 bögre tej

Elkészítés:

A reszelt sütőtököt tedd egy nagy tálba, majd szórd rá a lisztet, keverd hozzá a szódabikarbónát és a sót. Olvaszd meg a vajat (használhatsz margarint is), a tojást pedig keverd össze a tejjel és cukorral, majd verd fel. Ha ez megvan, óvatosan keverd el az összes hozzávalót, és kész is a tésztád, mely 12 normál méretű muffinhoz elég. A tésztát kanalazd a kivajazott formák háromnegyedéig, és süsd 15-20 percig 180 fokon.