Nyári befőzés – Tedd el későbbre a szezon ízeit!

Szendrey Adrienn
Írta: ,
Nyári befőzés – Tedd el későbbre a szezon ízeit!

A házi dzsemek, lekvárok, kompótok, befőttek és szörpök készítése nem csak nagyanyáink korában volt népszerű, az egészséges életmód térhódításának köszönhetően egyre több étel és ital készül házilag. A gyümölcsöt alig látott, mesterséges ízesítőkkel, tartósítószerekkel és ételfestékkel felturbózott lekvárok helyett te magad is elkészítheted a saját dzsemedet az otthoni kamra polcára, vagy akár ajándékba az ismerősöknek. Adunk néhány tippet, hogyan állj neki a házi befőzésnek!

A legfontosabb az alapanyag

Nem mindenki büszkélkedhet barackfákban dúskáló kerttel, vagy a házat szegélyező gazdag ribizlibokrokkal, de még így is bárki beszerezheti a legjobb minőségű gyümölcsöt, méghozzá szuper áron.

Persze nyáron a piacokon is megtalálni a legszebb terményeket, de ennél sokkal pénztárcakímélőbb, ha magunk szedjük a gyümölcsöt, Szedd magad! kertekben. Az egész ország területén találni az akcióban résztvevő kertekből, az epertől kezdve az áfonyán át a sárgabarackig minden gyümölcsből szedhetünk magunknak. A legtöbb ilyen helyen azt is megengedik, hogy ne csak a kosarainkat, de a hasunkat is telepakoljuk a friss gyümölccsel, bármiféle felár nélkül. Ha még az alapanyagot is magunk vadásszuk le, akkor végképp a sajátunknak érezhetjük az elkészült befőtteket.

A tartósítószer nélküli tartósítás

Nem feltétlenül kell a befőtteket, szörpöket tartósítószerrel elraknod ahhoz, hogy sokáig elálljanak, elég, ha néhány szabályt betartasz. Akár boltban vásárolod, akár ismerősöktől szerzed be a befőttes üvegeket, a legfontosabb, hogy csírátlannak kell lenniük, különben idő előtt megromolhat az elkészült lekvár.

Ehhez az üvegeket és a fedőket ki kell főzni forró vízben, majd hagyni őket maguktól megszáradni. Jó módszer, ha utána a mikrohullámú sütőbe is beteszed egy rövid időre az üvegeket, ez is segíti a csírátlanítást.

Miután pedig elkészültek a befőttek, egy vastag pokrócba burkolva, fejjel lefelé, száraz dunsztban hagyd őket kihűlni, hogy ne kelljen aggódnod a penészedés miatt. Ha ezeket a szabályokat betartod, akkor a tartósítószer mellett akár a cukrot is elhagyhatod a lekvárfőzés, kompótkészítés során.