Nyári befőzés – Tedd el későbbre a szezon ízeit!

Írta: ,

A házi dzsemek, lekvárok, kompótok, befőttek és szörpök készítése nem csak nagyanyáink korában volt népszerű, az egészséges életmód térhódításának köszönhetően egyre több étel és ital készül házilag. A gyümölcsöt alig látott, mesterséges ízesítőkkel, tartósítószerekkel és ételfestékkel felturbózott lekvárok helyett te magad is elkészítheted a saját dzsemedet az otthoni kamra polcára, vagy akár ajándékba az ismerősöknek. Adunk néhány tippet, hogyan állj neki a házi befőzésnek!

A legfontosabb az alapanyag

1/4 A legfontosabb az alapanyag

Nem mindenki büszkélkedhet barackfákban dúskáló kerttel, vagy a házat szegélyező gazdag ribizlibokrokkal, de még így is bárki beszerezheti a legjobb minőségű gyümölcsöt, méghozzá szuper áron.

Persze nyáron a piacokon is megtalálni a legszebb terményeket, de ennél sokkal pénztárcakímélőbb, ha magunk szedjük a gyümölcsöt, Szedd magad! kertekben. Az egész ország területén találni az akcióban résztvevő kertekből, az epertől kezdve az áfonyán át a sárgabarackig minden gyümölcsből szedhetünk magunknak. A legtöbb ilyen helyen azt is megengedik, hogy ne csak a kosarainkat, de a hasunkat is telepakoljuk a friss gyümölccsel, bármiféle felár nélkül. Ha még az alapanyagot is magunk vadásszuk le, akkor végképp a sajátunknak érezhetjük az elkészült befőtteket.

A tartósítószer nélküli tartósítás

2/4 A tartósítószer nélküli tartósítás

Nem feltétlenül kell a befőtteket, szörpöket tartósítószerrel elraknod ahhoz, hogy sokáig elálljanak, elég, ha néhány szabályt betartasz. Akár boltban vásárolod, akár ismerősöktől szerzed be a befőttes üvegeket, a legfontosabb, hogy csírátlannak kell lenniük, különben idő előtt megromolhat az elkészült lekvár.

Ehhez az üvegeket és a fedőket ki kell főzni forró vízben, majd hagyni őket maguktól megszáradni. Jó módszer, ha utána a mikrohullámú sütőbe is beteszed egy rövid időre az üvegeket, ez is segíti a csírátlanítást.

Miután pedig elkészültek a befőttek, egy vastag pokrócba burkolva, fejjel lefelé, száraz dunsztban hagyd őket kihűlni, hogy ne kelljen aggódnod a penészedés miatt. Ha ezeket a szabályokat betartod, akkor a tartósítószer mellett akár a cukrot is elhagyhatod a lekvárfőzés, kompótkészítés során.

Egyedi ízek Kép forrása: minimalistbaker.com

3/4 Egyedi ízek

A befőzés során is nyugodtan hasznosíthatod a kreatív alkotóenergiáidat, és kísérletezhetsz új ízekkel a hagyományosak mellett. Ennek az egyik módja, ha a gyümölcsöket kombinálod egymással, és nem csak egyféle alapanyagból készíted a lekvárt, kompótot. Az alma például tökéletesen működik a körtével, a cseresznye különleges párost alkot a málnával, de az eper-áfonya lekvárral sem lőhetsz mellé.

A másik trükk a fűszerezésben rejlik. Az eper ízét remekül előhozza a bazsalikom, a menta pedig a málnával lesz igazán nagy kedvenc a hőségben. Ha előre tudod, hogy télire teszed el a dzsemet vagy befőttet, nyugodtan készíts ünnepi ízeket: fahéjjal vagy szegfűszeggel, és egy kis naranccsal máris elkészült a karácsonyi sütemény alapja.

Fontos a külcsín Kép forrása: theperfectpalette.com

4/4 Fontos a külcsín

Az elkészült lekvárok, szörpök nem csak ízletes, de mutatós darabok is lehetnek. Az üvegeket dekorálhatod kézzel írott, színes címkékkel, vagy a fedelüket mintás szövetekkel, színes szalagokkal.

csipkedíszítés remekül mutat a fedőn és az üveg oldalán is, a natúr dolgokért rajongók pedig spárgával, természetes barna csomagolópapírral, levélmintákkal is díszíthetnek.

Ha ajándékba adnád a dzsemeket, akár kisebb üvegekbe töltve többfélét is összecsomagolhatsz egy szép díszdobozban.