Mindig frissen! Nagy magyar piaci körkép januártól decemberig

Írta: ,

Mindig szezonális gyümölcsöket és zöldségeket vásárolj!” – hangzik el sokszor. De miért is fontos ez? A frissen vásárolt idényzöldségek és -gyümölcsök nem csak finomabbak, mint beszállított társaik, de vitamin- és tápanyagtartalmuk is jóval nagyobb. Kevesebb növényvédő szer éri őket, kevesebbet utaznak, és legtöbbször olcsóbbak is… kell ennél több érv?

Január Kép forrása: abeautifulplate.com

1/12 Január

Januárban kint még cudar az idő, a nap is ritkán bújik elő a vastag felhőtakaró alól, így ebben az időszakban különösen fontos a megfelelő vitaminbevitel.

Az ilyenkor termő friss brokkoliban vagy káposztában sok-sok C-vitamin, a céklában pedig sok A- és B-vitamin van, de a fekete retekről se feledkezz meg, ami egy antioxidánsokkal teli csodazöldség!

Ha gyümölcsről van szó, ilyenkor almát, körtét vagy birsalmát érdemes fogyasztanod, hiszen ezek a déligyümölcsökkel ellentétben itthon teremnek.

2/12 Február

Bár a mandula és a dió szinte egész évben elérhető, magas biotin- és F-vitamin-tartalmuk, illetve a bőrre gyakorolt pozitív hatásuk miatt tél végén mindenképp érdemes belőlük legalább naponta 1-2 szemmel fogyasztanod.

Emellett tankolj fel még sütőtökből és egyéb tökfélékből is, hiszen ezek gazdagok B-vitaminban, vasban és kalciumban, így biztosan feltöltik a vitaminra éhező szervezeted.

Március Kép forrása: cannellevanille.com

3/12 Március

Amikor a piacon meglátod a különböző zöldebbnél zöldebb hagymákat – a friss póréhagymát, a medvehagymát vagy az újhagymát –, akkor biztos lehetsz benne, hogy hamarosan beköszönt az igazi tavasz.

A hagyma egyébként is nagyon egészséges, hiszen méregtelenít, fokozza az étvágyat és csökkenti a magas vérnyomást, úgyhogy jobb, ha előkeresed a legjobb hagymás receptjeidet!

Április Kép forrása: cookrepublic.com

4/12 Április

Áprilisra nem csupán a fák, de a piacok is teljesen bezöldülnek.

Végre válogathatsz a friss madársaláta, rukkola, sóska, spárga és spenót között, azaz készülhet az isteni spenótfőzelék, a legjobb spárgás finomságok és a könnyed tavaszi saláták!

Ezekkel a zöldségekkel a szervezeted is ellátod K- és C-vitaminnal, valamint magnéziummal és kalciummal.

Május Kép forrása: bloglovin.com

5/12 Május

Májusban érdemes a friss borsót és brokkolit keresned, hiszen ezeket eddig maximum mélyhűtötten tudtad beszerezni.

Gyümölcsökből pedig végre megjelenik a cseresznye és az eper, melyekből szuper smoothie-kat, gyümölcssalátákat vagy pitéket készíthetsz, de persze magukban is isteniek!

Június Kép forrása: teacuptea.com

6/12 Június

Gasztro szempontból az a legjobb a nyárban, hogy alig lehet választani a frissen termő, mézédes, napsütötte és vibráló gyümölcsökből! Ilyenkor roskadoznak a fák és a bokrok a friss málnától, meggytől, ribizlitől, egrestől, de a napsárga őszibarackot, sárgabarackot és sárgadinnyét se felejtsük el!

Ez a rengeteg gyümölcs szinte minden vitaminból tartalmaz egy kicsit, így a legjobb, ha mindegyikből szemezgetsz, és minél többet eszel belőlük!

Július Kép forrása: donnahay.com.au

7/12 Július

A nyár nem csak gyümölcsökben, de zsenge, friss zöldségekben is nagyon sokszínű.

Júliusban érdemes az A-, B- és C-vitaminban, valamint ásványi anyagokban gazdag zöldeket, azaz cukkinit, fejes salátát, zöldbabot, kaprot vagy uborkát fogyasztani.

Szuper, ha ilyenkor előre is gondolkozol, hiszen a június-július a befőzések időszaka – készülhetnek a finom lekvárok, befőttek, de egy-egy adag friss zöldséget és gyümölcsöt is érdemes lehet lefagyasztani!

Augusztus Kép forrása: makingthymeforhealth.com

8/12 Augusztus

Bár a legtöbb helyen a görögdinnye már júliusban megjelenik, a legfinomabbakra – a legjobb áron – mégis augusztusban lelhetsz rá.

Gyümölcsök közül még válogathatsz a mézédes szeder, a füge, a szilva vagy a szőlő között, de zöldségekből sincs hiány, ugyanis a friss kukorica, a paprika, a paradicsom és a kelbimbó is ilyenkor érik.

Szeptember Kép forrása: poshlittledesigns.com

9/12 Szeptember

Szerencsére még szeptemberben is hozzá lehet jutni néhány nyári gyümölcshöz, illetve ilyenkor érik a füge, a birsalma és a gesztenye, amikből szuper őszies ízvilágú ételeket készíthetsz.

A füge jótékony hatással van a csontokra, enyhít a torokfájáson és a bőrproblémákon, valamint a cukorbetegség természetes ellenszereként is szokták emlegetni. 

A gesztenye pedig rengeteg A-, B-, C- és E-vitamint tartalmaz, valamint segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében is.

Október Kép forrása: davidlebovitz.com

10/12 Október

Októberben, amikor már igazán tombol az ősz, érdemes beszerezned egy kis naspolyát, ami A-, B1- és C-vitaminban gazdag, valamint szuper ásványi anyag forrás is.

Emellett jöhetnek ebben az időszakban a sütőtökös finomságok, melyeknek már a színe is feldobja a hangulatod egy-egy szürke délutánon!

November Kép forrása: waitrose.com

11/12 November

Szerencsére vannak olyan, egész évben frissen kapható gyümölcsök és zöldségek, melyekre a téli, szürkébb napokon is számíthatunk.

A zöldségekből – például céklából, káposztából, karalábéból, hagymából, sárgarépából – érdemes laktató leveseket és főzelékeket készíteni, hogy a szervezeted is kellőképpen felkészüljön a rövidebb, hűvösebb napokra.

12/12 December

A szokásos déli gyümölcsök – banán, narancs, mandarin – mellett azért még az év utolsó hónapjában is találhatsz olyan finomságokat, amik itthon teremtek, és egész évben frissen kaphatóak (például dió, mandula, alma).

És persze ilyenkor előkerülhetnek a nyáron befőzött lekvárok, befőttek, vagy a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök is!