Májusi szuperzöldség: A spárga (receptekkel)

Írta: ,

Végre megérkezett a május, és vele együtt a spárgaszezon is! Ha diétázol, érdemes a spárgával készült fogásokat is felvenned a menülapra, ugyanis egy vízhajtó, kalóriaszegény zöldségről van szó. Most elhoztuk neked a kedvenc receptjeinket!

Miért is olyan szuper?

A kétféle itthon kapható változat, a fehér és a zöld közül a zöld általában zsengébb, könnyebb vele dolgozni, így ha még nem készítettél spárgát, inkább ezzel kezdd! Ízben egyébként nincs sok különbség köztük, a fehérnek csupán azért nincs színe, mert a föld alatt növekedett, míg a zöld először kibújt, és utána kezdett el nőni. Szerencsére a diétádba könnyen beillesztheted, mert enyhén vízhajtó hatású, és magas rosttartalma mellett egy olyan kalóriaszegény zöldség, ami se zsírt, se koleszterint nem tartalmaz. Mindig a zsenge, roppanós példányokat keresd, amiket egy pohár vízbe állítva tárolj az elkészítésig. A szár alját, azaz a fás részeket mindig vágd vissza, és ha kell, alul hámozd is meg. Indulhat is a főzés! :)

Paradicsomos-fetás spárgasaláta

Mivel minden alapanyag friss, ezért szuper salátát készíthetsz belőlük! Szerencsére a tartalmas saláták akár főételként is megállják a helyüket – ezt például vacsinak ajánljuk! :)

Hozzávalók a vinegrettehez

• 6 evőkanál balzsamecet,
• 2 evőkanál olívaolaj,
• 2 evőkanál dijoni mustár,
• 2 evőkanál méz,
• 1 gerezd fokhagyma,
• só, bors.

Hozzávalók a salátához

• fél kg spárga,
• 30 dkg koktélparadicsom,
• 10-15 dkg dió,
• 10 dkg fetasajt.

Elkészítés

Egy nagy lábasban forralj vizet a spárgának, egy kisebben pedig a balzsamecetet is tedd fel a tűzre, amit körülbelül 3 percig forralj (amíg nagyjából a fele el nem forr). Ha megvagy, öntsd egy tálba a forró balzsamecetet, add hozzá az olívaolajat, a dijoni mustárt és a fokhagymát, majd jól keverd össze, fűszerezd, és tedd félre. A felforralt vízbe dobd bele a spárgákat, és főzd őket néhány percig, hogy roppanósak legyenek. Ezalatt egy nagyobb tálba engedj hideg vizet, majd tedd tele jéggel, hiszen a blansírozás lényege, hogy a forró hőhatás után jéghideg vízbe kerüljenek a spárgák. Ha megvolt a jeges fürdő, önstd le a felesleges vizet, és vágd kisebb darabokra a spárgát. Mehetnek is egy nagyobb tálba a félbe vágott koktélparadicsomokkal és a dióval együtt, majd az egészre jöhet a korábban elkészített vinegrette. A sajt felét is keverd hozzá a salátához, a másik felét pedig csak szórd a tetejére, nagyon jól mutat majd!