Liba-finomságok Márton napra! 5+1 klasszikus magyar recept

Salat Száva
Írta: ,
Liba-finomságok Márton napra! 5+1 klasszikus magyar recept

Kép forrása: qwartm/depositphotos.com

Márton napja a néphagyományban összefonódik a libából készült ételek fiesztájával. Bár a libaólban elrejtőző Márton alakja már homályba vész, a hagyomány, miszerint az új bor ünnepéhez hízott libából készített libasült dukál, makacsul tartja magát, mindannyiunk legnagyobb örömére. A régi időkben a cselédek ilyenkor kapták meg éves jussukat és melléje a nyáron felszaporodott baromfiállományból is járt. Ekkor vágtak először hízott ludat, ami kiváló kísérője az idei bornak.

A magyar nyelvterület igen gazdag a különböző, együtt élő nemzetiségek gasztronómiai hagyományaiban. A libaételek sokfélesége is ezt mutatja, ráadásul az elmúlt 5-10 évben a nemzetközi konyha is hangsúlyosan megjelent a kínálatban. Így aztán mindenki talál magának való falatot a libalakomához. Vigyázat! A hiedelem szerint aki nem eszik libát Márton napján, egész évben éhes lesz.

Libacomb aszalt szilvával Kép forrása: izvilagom.blog.hu

Azaz: vörösborban párolt libacomb, aszalt szilvával. A megtisztított libacombokat dörzsöljük be sóval, borssal és fokhagymával, majd tegyük egy alacsony edénybe, a sütőbe úgy, hogy a tetejükre szórjunk két szál rozmaringot.

A liba alá egy fakanálnyi libazsírral ágyazzunk meg, majd szórjuk körbe aszalt szilvával. Fedjük le alufóliával az edényt és engedjük 15-20 percig melegedni a forró sütőben. Utána forgassuk meg és locsoljuk meg vörösborral és fedjük vissza újabb 20 perc erejéig.

Vegyük le a fóliát és süssük zsírjára. A megpirult combok és a részegesre degedt szilva meghálálja a gondoskodást. Petrezselymes burgonyával, de knédlivel is csudajó lesz.

A liba nyakának a bőrét lefejtjük a húsról, vigyázva, hogy ne sérüljön.

A libaaprólékot előkészítjük: megtisztítjuk, a májat beáztatjuk egy kis langyos tejbe, megvágjuk a hagymát, két cikk fokhagymát, két ujjnyi bacon szalonnát, végül kiflicsücsköt vagy kenyérvéget is puhítunk.

Az aprólékot összevágjuk, a kenyeret belemorzsoljuk, hozzá a hagymát, fokhagymát, a szalonnát és jöhetnek a fűszerek: só, bors, borsikafű, egy kis szerecsendió. A masszát beletöltjük a libanyakba és a két végét lezárjuk.

Forró zsírban kisütjük úgy, hogy körben szépen megpiruljon. Melegen is, de hidegen, karikákra vágva is tálalhatjuk. Kedvencem hidegen, egy kis ecetes lilahagymával.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv