Liba-finomságok Márton napra! 5+1 klasszikus magyar recept

Írta: ,

Márton napja a néphagyományban összefonódik a libából készült ételek fiesztájával. Bár a libaólban elrejtőző Márton alakja már homályba vész, a hagyomány, miszerint az új bor ünnepéhez hízott libából készített libasült dukál, makacsul tartja magát, mindannyiunk legnagyobb örömére. A régi időkben a cselédek ilyenkor kapták meg éves jussukat és melléje a nyáron felszaporodott baromfiállományból is járt. Ekkor vágtak először hízott ludat, ami kiváló kísérője az idei bornak.

A magyar nyelvterület igen gazdag a különböző, együtt élő nemzetiségek gasztronómiai hagyományaiban. A libaételek sokfélesége is ezt mutatja, ráadásul az elmúlt 5-10 évben a nemzetközi konyha is hangsúlyosan megjelent a kínálatban. Így aztán mindenki talál magának való falatot a libalakomához. Vigyázat! A hiedelem szerint aki nem eszik libát Márton napján, egész évben éhes lesz.

Libacomb aszalt szilvával Kép forrása: izvilagom.blog.hu

Azaz: vörösborban párolt libacomb, aszalt szilvával. A megtisztított libacombokat dörzsöljük be sóval, borssal és fokhagymával, majd tegyük egy alacsony edénybe, a sütőbe úgy, hogy a tetejükre szórjunk két szál rozmaringot.

A liba alá egy fakanálnyi libazsírral ágyazzunk meg, majd szórjuk körbe aszalt szilvával. Fedjük le alufóliával az edényt és engedjük 15-20 percig melegedni a forró sütőben. Utána forgassuk meg és locsoljuk meg vörösborral és fedjük vissza újabb 20 perc erejéig.

Vegyük le a fóliát és süssük zsírjára. A megpirult combok és a részegesre degedt szilva meghálálja a gondoskodást. Petrezselymes burgonyával, de knédlivel is csudajó lesz.

A liba nyakának a bőrét lefejtjük a húsról, vigyázva, hogy ne sérüljön.

A libaaprólékot előkészítjük: megtisztítjuk, a májat beáztatjuk egy kis langyos tejbe, megvágjuk a hagymát, két cikk fokhagymát, két ujjnyi bacon szalonnát, végül kiflicsücsköt vagy kenyérvéget is puhítunk.

Az aprólékot összevágjuk, a kenyeret belemorzsoljuk, hozzá a hagymát, fokhagymát, a szalonnát és jöhetnek a fűszerek: só, bors, borsikafű, egy kis szerecsendió. A masszát beletöltjük a libanyakba és a két végét lezárjuk.

Forró zsírban kisütjük úgy, hogy körben szépen megpiruljon. Melegen is, de hidegen, karikákra vágva is tálalhatjuk. Kedvencem hidegen, egy kis ecetes lilahagymával.