Szuper lekvárok a nyár végi termésekből – Kezdődjön a befőzés!

Írta: ,

A nyár rengeteg ízletes zöldséggel és gyümölccsel kényeztet el bennünket, a legfinomabbak ezek közül pedig éppen augusztusban teremnek. Ha szeretnéd megőrizni őket akár télre is, érdemes befőznöd belőlük. Hoztunk neked most néhány szuper receptet, amelyet érdemes lehet kipróbálnod!

Igazi különlegessége lesz a kamrádnak a rozmaringos őszibarack jam, amely tökéletesen megállja a helyét egy szelet vajas kenyéren, de egy különleges, piskótás süteményt is készíthetsz vele.

Hozzávalók:

  • 15 nagyobb őszibarack,
  • 1 evőkanál citrom héj,
  • 8 evőkanál pektin,
  • ½ csésze citromlé,
  • 3-4 ág friss rozmaring,
  • 2 csésze barnacukor,
  • 6 csésze víz.

Elkészítés: A barackokat pucoljuk meg és kockázzuk fel, majd tegyük egy fazékba. Adjuk hozzá a cukrot és egy csésze vizet, majd tegyük fel főni a tűzhelyre. Tegyük bele a citromhéjat és a citromlevet, majd főzzük forrásig, ekkor pedig adjuk hozzá a maradék vizet. Ha a barack tejesen szétfőtt, adjuk hozzá a pektint is, és ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről. Töltsük a lekvárt még melegen csírátlanított üvegekbe, majd tegyük őket szárazdunsztba nagyjából 1-1,5 napig.

Bizony a cukkinit sem csak a rakott ételekbe tehetjük, vagy kizárólag grillezett köretként fogyaszthatjuk a húsok mellé: ez a zöldség ennél jóval sokoldalúbb! Azt sokan tudják, hogy süteményt készíthetnek belőle, de kevesebben, hogy még ízletes jam-et is!

Hozzávalók:

  • 7 csésze reszelt cukkini,
  • 2 csésze víz,
  • 4 lime reszelt héja,
  • kb. 5 cm gyömbér reszelve,
  • ½ limelé,
  • 8 evőkanál pektin,
  • 4 csésze cukor.

Elkészítés: Egy fazékban tedd fel főni a cukkinit a gyömbérrel, a lime héjával és levével és a pektinnel a 2 csésze vízben. Forrás után főzd így 10 percig, majd add hozzá a cukrot is. Főzd addig, amíg rottyan egyet, majd vedd le a tűzről. Hagyd egy rövid ideig hűlni, de még melegen öntsd csírátlan üvegekbe, és tedd 1-1,5 napra szárazdunsztba a jameket.