Jamie Oliver: Karácsonyi zöldségek

Írta: ,

Hiányzik egy jó kis látványos köret az ünnepi húsok mellé? Jamie sajátos ízvilágú, ötletes köretet talált ki a karácsonyi asztalra, ami ráadásul egészséges is.

A sós-édes narancsos rozmaringos kakukkfüves ízkavalkád, a roppanós sült zöldségek mennyei ízvilágot ígérnek. Próbáld Te is ki ezt a nagyszerű receptet, hidd el, megéri.

Hozzávalók

- 1.5 kg apró édesburgonya, hámozva, félbe vágva
- fél fej fokhagyma, hámozva és a kés életlen részével zúzva
- 1 kis csokor kriss rozmaring, csak a levelei
- só és frissen őrölt fekete bors
- 6 evőkanál jó minőségű olivaolaj
- 50 g vaj
- 2 kg paszternák, hámozva (vagy fehér répa)
- 2 evőkanál méz
- 1 kis csokor friss kakukkfű, csak a levelei
- 1 kg sárgarépa, hosszú hasábokba vágva
- 1 narancs héja

Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 220 °C-ra. Főzzük a buronyát 10 percig, majd szűrjük le.
Dobjuk egy tepsibe a lapos felével lefele, szórjuk meg a fokhagymával, a rozmaring felével, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, locsoljuk meg 4 evőkanál oliva olajjal, 30 g vajjal.
Süssük 45 percig.
Vágjuk el a paszternákokat hosszan félbe, főzzük ezt is 10 percig, majd szűrjük le. Tegyük egy edénybe, öntsük rá a mézet, szórjuk rá a kakukkfüvet, sózzuk borsozzuk, öntsünk rá 10 g vajat, 2 evőkanál olajat.
Süssük ezt is 40 percig, ameddig arany színű nem lesz. Süssük egyszerre a burgonyával, de nem egy edényben, hogy az ízek ne vegyüljenek (a burgonya és az édes paszternák).
Főzzük sós vízben a répát 15 percig. Vágjuk közben apróra a maradék rozmaringot és a narancshéjat, majd keverjük össze őket. Szűrjük le a főtt sárgarépát és dobjuk rá a maradék vajat.
Ízesítsük ízlés szerint, szórjuk meg tálalás előtt a rozmaringos narancshéjjal.

www.jamieoliver.com