Itt a spárgaszezon! 4 izgalmas recept, amit ki kell próbálnod

Írta: ,

A spárga az egyik legfinomabb tavaszi zöldség, érdemes kihasználni néhány hetes szezonját, különben csak nagyon nehezen juthatunk hozzá. Szinte bármilyen ételhez illik, lehet belőle köret, leves, de tehetjük akár salátákba is. Csupán arra kell figyelnünk, hogy az alsó fás részeit mindig törjük le, így lesz élvezetesés nagyon finom.

Tavaszi reggeli: spárgás frittata Kép forrása: olivemagazine.com

1/4 Tavaszi reggeli: spárgás frittata

Ha egy igazán tavaszias reggelire vágysz és kedveled a klasszikus rántottát, akkor ez a spárgás frittata garantáltan a kedvenced lesz! Nem sokáig tart elkészíteni és isteni.

Hozzávalók

1 kisebb csokor zöld spárga, 6 nagy tojás, 1/3 csésze tej, 1/2 csésze reszelt sajt, 1 ek snidling apróra vágva, 1,5 tk mustár, olívaolaj, citromlé, só és bors ízlés szerint

Elkészítés

Első lépésként melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá az aprított snidlinget, a reszelt sajtot, a tejet és egy kis sót.

Készítsünk elő egy kisebb tepsit, béleljük ki sütőpapírral és az előző tojásos keveréket oszlassuk el benne.

Tegyük be a sütőbe és süssük nagyjából 10-15 percig.

Amíg sül, készítsük elő a spárgát: mossuk meg, törjük le a fás részeit, csorgassuk rá az olívaolajat, a citromlevet és ízlés szerint hintsük meg sóval, borssal.

Óvatosan tegyük a spárgát a frittata tetejére és hagyjuk még sülni negyed óráig.

A kihagyhatatlan: spárgakrémleves Kép forrása: lecremedelacrumb.com

2/4 A kihagyhatatlan: spárgakrémleves

Legyen szó bármely hozzávalóról, egyszerűen imádjuk a krémleveseket!

A medvehagyma mellett a másik kedvencünk a spárga, amely egy igazi szezonális finomság.

Hozzávalók

Egy nagy csokor zöld spárga, 2 dl tejszín, 10 dkg krémsajt, csipet só, bors és szerecsendió

Elkészítés

A spárgával járjunk el a szokásos módon: mossuk meg, majd a fás részét törjük le.

Kissé daraboljuk fel, majd tegyük bele vízbe és főzzük meg.

Ezután hagyjuk, hadd hűljön ki, majd botmixerrel turmixoljuk össze.

Ha ez megvan, tegyük vissza a tűzre, ízesítsük a sóval, a borssal és a szerecsendióval.

Ekkor jöhet hozzá a krémsajt és a tejszín.

Keverjük meg, pár percig hagyjuk még főni, majd húzzuk le a tűzről és tálaljuk.

Nem csak vegáknak: sajtos-spárgakrémes tészta Kép forrása: lilluna.com

3/4 Nem csak vegáknak: sajtos-spárgakrémes tészta

Ha vegetáriánus vagy, vagy egyszerűen csak szeretnél egy húsmentes napot tartani a héten, akkor feltétlenül ki kell próbálnod ezt a sajtos-spárgakrémes tésztát!

Hozzávalók

1 csokor spárga, 250 g penne, 142 ml tejszín, 50 g reszelt parmezán, 2 gerezd fokhagyma, só, bors

Elkészítés

A spárgát mossuk meg és törjük le a fás részét, a tésztát pedig főzzük meg enyhén sós vízben.

Egy serpenyőben melegítsük fel a tejszínt és tegyük bele a megpucolt, de egészben hagyott fokhagymát.

Ha kissé összefőtt, vegyük ki a fokhagymákat belőle, húzzuk le a tűzről és tegyük félre.

A spárgát valamelyest aprítsuk fel és enyhén sós vízben főzzük meg.

Ha megfőtt, öntsük le róla a vizet és tegyük bele a tejszínbe a reszelt parmezán felével együtt.

Egy botmixerrel pürésítsük össze, majd forgassuk bele a tésztát.

Tálaláskor a tészta tetejére szórjuk a reszelt parmezán másik felét, és ha kedvünk tartja egy-két szál párolt spárgát is tehetünk rá díszítésként.

Falatnyi finomság: baconbe tekert spárga Kép forrása: ruled.me

4/4 Falatnyi finomság: baconbe tekert spárga

Végül itt egy spárgás recept az igazi ínyenceknek!

Falatnyi finomság, amelyet szinte a nap bármely szakában elkészíthetsz.

Hozzávalók

1 nagyobb csokor spárga, baconszeletek, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 ek cukor, 2 ek olívaolaj

Elkészítés

Az olívaolajat a cukorral és a zúzott fokhagymával együtt keverjük el egy kis tálkában – ez lesz az öntetünk.

Készítsünk elő egy tepsit és locsoljuk meg egy kis olívaolajjal.

A spárgákat mossuk meg, törjük le a fás részeit és osszuk annyi részre, ahány szelet baconünk van.

A baconöket tekerjük a spárgák köré és helyezzük ezeket a kis csomagokat a tepsire.

A végén locsoljuk meg az olívaolajos öntettel, majd tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe.

Kicsivel több, mint fél óra alatt süssük készre.