Ínycsiklandó fogások szeptemberre

Írta: ,

Íz-,  szín- és illatkavalkád. Ez mararadt a nyárból szeptemberre. Szaladj hát a piacra és tömd meg a kosaradat ezekkel a fenséges, most kapható zöldségekkel és gyümölcsökkel, mi pedig mutatunk hozzájuk néhány fenséges receptet! Csak, hogy tudd, hogy mire készülj: barack, nektarin, mindenféle színű, fajtájú és erősségű paprika, padlizsán, paradicsom, szőlő, zöldhagyma, cukkini, salátafélék széles skálája, cékla, bogyós gyümölcsök, sárgadinnye, és ha sietsz, akkor akad még görögdinnye is.

Grillsajtos szendvics és rukkola pestoval

A grillezett sajtos szendvicsnél nagyon sok múlik a kenyéren, a legfinomabb végeredmény érdekében készítsük rusztikus, kovászolt, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel.

A vastag szeleteket szépen borítsd be a mozzarella sajttal, paradicsommal és az erőteljes ízű, házi készítésű rukkola pestoval. Kicsit barnítsd meg mindkét oldalát úgy, hogy bekened vajjal és/vagy olívaolajjal, majd rakd be a 190 fokra előmelegített sütőbe addig, amíg tökéletesen ropogós és olvadós lesz. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl sötét a kenyér.

Ha már aranybarnára pirult, vedd ki, ekkor már egyszerre ropogós és olvadós. A lentebb olvasható rukkola pesto receptjét rendszeresen használom, ha vendégeket várok, mert nagyon finom és nagyon változatosan el lehet készíteni.

Íme a tuti rukkola pesto recept: 

A 150 gramm rukkola levelet mosd meg, salátacentrifugában, vagy konyhai papírtörlőn pillanatok alatt megszáríthatod. Mivel a rukkola önmagában kicsit kesernyés lehet, egy kevés friss bazsalikomot és/vagy egy csokor petrezselymet is keverj hozzá. Ezután turmixold össze 75 gramm fenyőmaggal vagy füstölt mandulával, egy evőkanál kapribogyóval, 50 gramm parmezánnal és 18 evőkanál olívaolajjal. Kóstolás után ízlés szerint mehet bele só és bors, valamint fél citrom kifacsart leve. Ezután még egyszer turmixold össze az egészet és el is készültél.

Görögdinnyés jégkása kókusszal és lime-mal

Van egy csodálatosan egyszerű nyári receptem, ami tökéletes, hogyha valami édesre, egészségesre és frissítőre vágysz az utolsó izzasztó forró napok egyikén.

Hozzávalók:

  • 2 görögdinnye
  • 4 csésze fagyasztott görögdinnye kása (a háromnegyede egy kisebb magnélküli dinnyének)
  • 1 lime kifacsarva
  • 80 ml (⅓ csésze) kókusztej
  • 120 ml (fél csésze) görögdinnyelé (vagy több, hogy könnyebb legyen keverni)
  • opcionális: 1 evőkanál  bármilyen édesítőszer, például juharszirup
  • egy csipet tengeri só

Elkészítés:

Vágd félbe a dinnyét, és evőkanállal vájj ki gömbölyded formákat (vagy kockázd fel egy késsel) és helyezd el szépen sorban egy sütőpapírra. Fagyaszd kb. 3-4 órán keresztül, amíg meg nem szilárdul.

Közben felezz el egy másik görögdinnyét és a gyümölcshúst helyezd bele a turmixgépbe. Turmixold addig, amíg tökéletesen sima és pürés nem lesz, ha kell, adhatsz hozzá egy kevés vizet.

Ha a dinnye már megfagyott, akkor a fagyott dinnye darabokat (4 csészényit, kb a ¾-ét egy kisebb dinnyének), a kókusztejet, a lime levét és a görögdinnyelevet kanalazd bele a turmixgépbe, és keverd addig, amíg krémes és sima nem lesz. Ha nehézségekbe ütközöl, adj hozzá egy kevés görögdinnyelevet, de ne túl sokat, különben túl híg lesz.

Amikor a jégkása már összekeveredett és sima is, kóstold meg és ízesítsd, amivel szeretnéd. Adj hozzá még kókusztejet, hogy krémesebb legyen, vagy limelevet, hogy frissítőbb, esetleg minimális tengeri sót.

Ha szépek, pontosabban épek maradtak a dinnyehéjak, akkor szervírozd azokban e mennyei mannát, ha megsérültek, semmi baj, szolgáld őket limeszelettel díszített, hűtött poharakban.

Sült kukorica pisztáciás-korianderes-lime-os bundában

A friss kukoricacsövekkel kezdődik minden. Én úgy szeretem a legjobban, ha nyersen megsütöm nyílt tűz fölött. Ha grillezni szeretnéd, használj nyugodtan faszenet.

A kukorica bundájához pedig keverj össze koriandert, hámozott és sózott pisztáciát, fokhagymát, sok-sok lime levét és olívaolajat.

Először is olvasztott vajban forgasd meg a sült kukoricacsöveket, ezután a fent említett keverékkel jól dörzsöld be a kukoricacsövet úgy, hogy a szemek közé is kerüljön belőle. Szórj rá sós fetasajtot és a friss korianderleveleket is. Melegen, sülten, maszatosan kínáld. Egyszerűen isteni!

Grillezett padlizsán labneh-vel (házi krémsajttal)

Hozzávalók 4 fő részére:

  • növényi olaj (a grillezéshez)
  • fél fej pici vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 3 kisebb padlizsán, másfél cm-es darabokra vágva
  • 1 evőkanál zatar
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • tengeri só, frissen őrölt feketebors
  • 1 citrom nagyon vékonyra szeletelve
  • 1 csokor friss mentalevél
  • 1 evőkanál sherry vagy fehérbor
  • 1 kis fej fokhagyma, apróra vágva
  • 1 csésze labneh (krémsajt, a legjobb ha magad készíted joghurtból)

Elkészítés:

A sütőt közép-magas hőfokra melegítsd elő. A hagymát 10 percig áztasd jéghideg vízben, hogy lágyabb legyen az íze. Ha kivetted, szárítsd meg és rakd egy közepes méretű tálba.

Eközben helyezd a padlizsánt, a zatart és a 3 evőkanál olívaolajat egy másik közepes méretű tálba, ízesítsd sóval és borssal, és kezd el grillezni. Forgasd sokat, kb 5-8 percig, amíg szép színe nem lesz, aztán hagyd kihűlni egy vágódeszkán. A túl nagy padlizsánkarikákat felezd el.

Egy kis tálkában keverd össze a citromlevet az 1 evőkanálnyi olívaolajjal. Miután megsóztad és megborsoztad a citromszeleteket, grillezd meg őket. Forgasd, amíg meg nem sül, kb. két percig, majd hagyd kihűlni őket egy vágódeszkán. Vágd félbe a citromszeleteket, és add hozzá a hagymás-vizes tálhoz. Elegyítsd a mentával, a sherryvel és a maradék 1 evőkanál olivaolajjal, majd ehhez is adj sót és borsot.

Keverd össze a fokhagymát és a labneh-t egy kisebb tálkában, és ízesítsd sóval és borssal. A labneh-t tedd egy szép tálra, majd halmozd rá a padlizsános-hagymás keveréket.

Fokhagymás, sült paradicsomos tészta

Amikre szükséged lesz:

  • 4 nagy paradicsom, félbevágva
  • fél kiló koktélparadicsom, félbevágva
  • 2 fokhagyma, megtisztítva, nem szétszedve gerezdekre
  • tengeri só és frissen őrölt feketebors
  • fél kiló tészta, megfőzve
  • olívaolaj
  • 1 csokor friss bazsalikom, tépkedve
  • reszelt parmezán

Elkészítés:

Helyezz egy tepsit a sütőd felső harmadába és melegítsd elő 200 fokra. A paradicsomokat szépen rendezgesd egy tepsiben, locsold meg olívaolajjal bőségesen és szórj rá rendesen sót és borsot. Kb. 30 perc alatt megbarnulnak és felpöndörödik a szélük – kicsit megaszalódnak.

Közben pirítsd a fokhagymafejeket is! Helyezd egy nagy sütőpapírra a fokhagymafejeket, locsold meg olívaolajjal, sóval és borssal, tekerd bele a papírba és kösd össze, nehogy kihulljanak. Rakd bele egy pici serpenyőbe, és párold addig, amíg meg nem barnul és meg nem puhul (kb 30 perc).

Amíg a paradicsomok és a fokhagymák sülnek, főzd meg a tésztát.

Keverd össze az összetevőket, azaz paradicsomokat és a fokhagymagerezdeket, olívaolajat, sót, borsot. A tetején jól mutat egy kevés bazsalikom és sajt. Ezután nincs más dolgot, mint élvezni a mennyei fogást!

Szilvás morzsasüti

Hozzávalók:

Morzsatészta:

  • 2 csésze liszt
  • fél csésze felvágott dió
  • fél csésze barnacukor
  • 4 evőkanál granulált cukor
  • 8 evőkanál vaj, felolvasztva

Töltelék:

  • 7 közepes méretű szilva, magozva és felszeletelve
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • negyed csésze portói bor

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

A morzsatésztához egy nagy tálban keverd össze a hozzávalókat, kivéve a vajat. A vajat egy másik tálban próbáld meg felhabosítani, de ne túlságosan. Akkor jó a vaj, ha vannak benne nagyobb darabok is.

A töltelékhez egy nagyobb tálban keverd össze a hozzávalókat és hagyd állni 10 percig. Egy kanál segítségével aztán öntsd hozzá a vajas szirupot is. Óvatosan, hogy ne törjön össze a vaj, kanalazd át végül egy tepsibe. Önts rá egy kevés gyümölcslevet, süsd közepes-magas hőfokon, végül add hozzá a gyümölcsöt és süsd aranybarnára, nagyjából 30-35 percig. Kész is a csodás desszert!