Így készíts tökéletes kovászos uborkát

Fodor Veronika
Írta: ,

Ha nyár, akkor kerti grillezés és bográcsozás! Az ilyen fogásokhoz pedig nincs is jobb kiegészítő, mit a kovászos uborka. Hogy mi az igazi ínyenc uborka elkészítésének titka, most megosztjuk veled is!

Hozzávalók kiválasztása ízlés szerint Kép forrása: stylemepretty.com

Irány a piac vagy a nagyszülők kertje! Fontos, hogy olyan alapanyagokból készítsd el, melyek passzolnak a te ízlésvilágodhoz. Amire biztosan szükséged lesz: egy nagy dunsztos üvegre, vagy akár egy 2 literes műanyag üvegre, kovászolni való uborkára, kaporra, jó érett fokhagymára, kenyérre, és jó minőségű sóra.

Ízléstől függően tehetsz még bele burgonyát, tormát, petrezselymet, de van, aki még cukrozza is. Inkább közepes méretű, de semmiképpen sem kicsi uborkákat válassz, és tapasztaltak állítása szerint a kígyóuborka sem megfelelő. A kovászolni való uborkát arról ismered fel, hogy apró tüskékkel rendelkezik – melyeket természetesen az üvegbe helyezés előtt érdemes puha kefével eltávolítani.

Elkészítés Kép forrása: hanielas.com

Mielőtt az uborkákat az üvegbe teszed, alaposan dörzsöld meg mindegyiket a kezeddel, vágj le a két végéből kb. 1-1 cm-t (hogy ne legyen keserű), és hosszában vágd meg az oldalait vagy szurkáld meg több helyen, hogy jobban átjárhassa a sós víz.

Így sokkal ínyencebb lesz, mintha csak beletennéd a vízbe.

Állítva helyezd bele őket az üvegbe, és minden réteg alá, illetve fölé szúrj be egy kis kaprot és fokhagymát.

Ha megtelt az üveg, öntsd fel sós meleg vízzel, majd tedd a tetejére a kenyeret vagy kenyérhéjat, de vastagabb szeleteket, különben nagyon hamar szétáznak. Arról, hogy szorosan kell-e lezárni, vagy elég lazán lefedni, megoszlanak a vélemények.