Így készíts tökéletes kovászos uborkát

Írta: ,

Ha nyár, akkor kerti grillezés és bográcsozás! Az ilyen fogásokhoz pedig nincs is jobb kiegészítő, mit a kovászos uborka. Hogy mi az igazi ínyenc uborka elkészítésének titka, most megosztjuk veled is!

Hozzávalók kiválasztása ízlés szerint Kép forrása: stylemepretty.com

1/4 Hozzávalók kiválasztása ízlés szerint

Irány a piac vagy a nagyszülők kertje! Fontos, hogy olyan alapanyagokból készítsd el, melyek passzolnak a te ízlésvilágodhoz. Amire biztosan szükséged lesz: egy nagy dunsztos üvegre, vagy akár egy 2 literes műanyag üvegre, kovászolni való uborkára, kaporra, jó érett fokhagymára, kenyérre, és jó minőségű sóra.

Ízléstől függően tehetsz még bele burgonyát, tormát, petrezselymet, de van, aki még cukrozza is. Inkább közepes méretű, de semmiképpen sem kicsi uborkákat válassz, és tapasztaltak állítása szerint a kígyóuborka sem megfelelő. A kovászolni való uborkát arról ismered fel, hogy apró tüskékkel rendelkezik – melyeket természetesen az üvegbe helyezés előtt érdemes puha kefével eltávolítani.

Elkészítés Kép forrása: hanielas.com

2/4 Elkészítés

Mielőtt az uborkákat az üvegbe teszed, alaposan dörzsöld meg mindegyiket a kezeddel, vágj le a két végéből kb. 1-1 cm-t (hogy ne legyen keserű), és hosszában vágd meg az oldalait vagy szurkáld meg több helyen, hogy jobban átjárhassa a sós víz.

Így sokkal ínyencebb lesz, mintha csak beletennéd a vízbe.

Állítva helyezd bele őket az üvegbe, és minden réteg alá, illetve fölé szúrj be egy kis kaprot és fokhagymát.

Ha megtelt az üveg, öntsd fel sós meleg vízzel, majd tedd a tetejére a kenyeret vagy kenyérhéjat, de vastagabb szeleteket, különben nagyon hamar szétáznak. Arról, hogy szorosan kell-e lezárni, vagy elég lazán lefedni, megoszlanak a vélemények.

Bátran a sóval Kép forrása: iemo.jp

3/4 Bátran a sóval

Ebben minden uborka befőző szaki egyetért.

Sózd meg bátran, sőt annyira, hogy ha megkóstolod, szinte összehúzza a szádat.

Nem kell aggódnod, hogy elsózod, szépen felszívódik az érés során.

Ez az egyik fő titka a kovászos uborka készítésének, és hálás lesz, aki megkóstolja majd a végeredményt! ;)

Napsütés

4/4 Napsütés

Végül ki a napra a megtöltött üvegekkel! Ha nagyon meleg van, akkor 3-4 nap alatt is megérik az uborka, de ha nem a nagy hőségben vágtál bele az elkészítésébe, akkor legyél türelmes, és hagyd több napig állni.

Ha úgy látod, hogy elég érett, akkor szedd le róla a kenyeret és a kaprot.

Kóstold meg, hogy elég sós-e, majd szűrd le és tedd át egy műanyag edénybe. A leszűrt levében, hűtőben tárolva körülbelül 1-2 hétig eláll.