Hogyan válaszd ki a jó dinnyét?

Írta: ,

A jégbe hűtött dinnye az egyik legszuperebb, leghűsítőbb nyári csemege, de sosem tudni, mi rejlik a vastag héj alatt. Vagy mégis? Mutatunk néhány trükköt, amivel kiválaszthatod a legfinomabb dinnyét a kínálatból, hogy a felszelése után ne érjen csalódás!

Nézz!

1/5 Nézz!

Első lépésként természetesen érdemes szemügyre venned a várakozó dinnyéket. Olyan példányt keress, aminek a külseje egyenletes, nincsenek rajta sérülések.

Lehet rajta egy vékony sáv, ahol a színe halványabb, sárgásabb, mint máshol. Ez azért van, mert ez volt a „hasa”, ezen az oldalán feküdt a földön, és itt nem érte a nap.

Ez még önmagában nem baj, de ha sérülést, repedést, puha foltokat vagy elszíneződéseket is találsz a héjon, akkor keress tovább, nem ő lesz a te dinnyéd!

Mérlegelj!

2/5 Mérlegelj!

Ha találtál néhány olyan dinnyét, aminek szép a héja, akkor emelgesd meg őket – így össze tudod hasonlítani a fajsúlyukat.

Nem kell mérőszalaggal járni dinnyéért, de érezni fogod, ha valamelyik a méretéhez képest nehéz.

Lehet, hogy nem a leggazdaságosabb választás, de mégis vele jársz a legjobban, mert a vastag héj vagy ízetlen belső helyett gyümölcscukorban gazdag, édes, illatos dinnyehús vár rád ebben a gyümölcsben.

Hallgatózz!

3/5 Hallgatózz!

Az egyik legősibb módszer a dinnye minőségének megállapítására a kopogtatás: amatőrök a bütykükkel ütögetik meg a dinnye héját, de a nagy öregek nyitott tenyérrel csapnak rá néhányszor a gyümölcsre.

Ha üreges hangot hallasz, akkor a dinnye megérett a fogyasztásra, ellenben ha telt zaj jön a dinnyéből, akkor valószínűleg még éretlen, de az is lehet, hogy egyenesen „tök” – ahogy felénk a fogyasztásra alkalmatlan dinnyéket nevezik.

Szagolgass!

4/5 Szagolgass!

A dinnyén olyan vastag a héj, hogy felvágás nélkül bizony nem egyszerű megmondani, mit rejteget, de szerencsére van rés a pajzson: a dinnye csúcsánál érdemes szimatolnod egy kicsit, és bár lehet, hogy ez kissé mulatságosnak hat egy áruház közepén, aki túl büszke az ilyesmihez, az vigye csak haza a rossz dinnyét! :D

Te ennél többre vagy hivatott, és ha a tökéletes gyümölcsöt keresed, akkor az orrodat kell követned.

Ha azon a ponton, ahol a dinnye az indához kapcsolódott, édes gyümölcsillatot érzel, akkor nyert ügyed van, ha nem, akkor lehet, hogy a dinnye még éretlen, vagy nem elég magas a cukortartalma.

Figyeld a színt!

5/5 Figyeld a színt!

A legtöbb boltban ma már lehet előre felvágott dinnyét vásárolni, amivel sokkal könnyebb a dolgod, hiszen látod, mit veszel.

Ilyenkor érdemes a dinnye húsának színét figyelni. Vigyázz, mert az sem jó, ha túlságosan piros a dinnye belseje, különösen, ha nem egységesnek, hanem kristályosnak hat. Ezek a dinnyék már túlérettek, és az ízük is kásásnak hat.

A legfinomabb az éppen pirosba hajló, egységes felületű, fényes húsú dinnye: ez édes és roppanós lesz, éppen olyan, amilyennek lennie kell.