Habkönnyű sütőtök kenyér

Írta: ,

A házi készítésű kenyérnek önmagában is van egyfajta varázsa: nézni, ahogy a hozzávalók lágy tésztává állnak a kezed alatt, figyelni, ahogy a tészta egyre dagad, önmagában is megnyugtató, a sülő kenyér illata pedig azon dolgok egyike, amelyek a lakásból otthont változtatnak, pillanatok alatt.

Ez a sütőtökös kenyér egy finom csavar lehet az otthon készített kenyerek között, és különlegessége, hogy bár lágy és könnyű, egyszerre szaftos is marad, így biztosan nem szárad ki. Nem mintha erre lenne ideje, mielőtt a családtagok vagy a vendégek elkapkodják.

Hozzávalók a kenyérhez:

3 csésze teljes kiőrlésű liszt, 1,5 teáskanál szódabikarbóna, ¼ teáskanál só, 2 teáskanál fahéj, fél teáskanál szerecsendió, ¼ teáskanál gyömbér, ¾ csésze lágy vaj, 2 és ¼ csésze cukor, 3 tojás, 2 csésze sütőtök püré, 2 teáskanál vanília kivonat, 1 csésze író.

Hozzávalók a bevonathoz (ha szeretnél):

¼ csésze barna cukor, 2 teáskanál teljes kiőrlésű liszt, 2 teáskanál hideg vaj, ¾ csésze aprított dió, ½ teáskanál fahéj.

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 140 fokra. Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat a tésztához, egy másikban pedig, az író kivételével a nedveseket. Dolgozd össze a két elegyet, majd apránként add hozzá az írót is. Óvatosan keverd a hozzávalókat, és csak addig, ameddig szükséges!

A masszát töltsd két kivajazott, kilisztezett formába, és süsd egy óráig és még 10-20 percig, amíg a tésztába szórt fogpiszkáló tiszta nem marad. Csak akkor szeletelt a kenyeret, ha már kihűlt! Ha szeretnél bevonatot, akkor a hozzávalókat keverd el robotgéppel, majd add hozzá a diót is, és locsold a szószt a kenyerek tetejére, mielőtt a sütőbe tennéd őket.