Grillezni is szabad: ezek a legfinomabb dinnyereceptek

Göcző Nóra
Írta: ,
Grillezni is szabad: ezek a legfinomabb dinnyereceptek

Kép forrása: nblxer/Depositphotos.com

Először is tegyük fel a kérdést: a dinnye gyümölcs vagy zöldség? Mivel tökszáron terem, termesztéstechnikailag egy zöldségféle, de a konyhanyelvben inkább a gyümölcsök közé soroljuk. A dinnye 90-95 százaléka víz, elsősorban finom íze és folyadéktartalma miatt fogyasztjuk, vitamintartalma elhanyagolható.

Vásárlás előtt van, aki kopogtatja, szagolgatja, de a legtöbbet a gyümölcs „hasa” árul el a beltartalomról. Az igazán jóízű dinnyének azon részének, amely nem zöld vagy csíkos, tehát növekedéskor a talajon feküdt, sárga színűnek kell lennie. Általában felszeleteljük vagy kockára vágjuk és nyersen fogyasztjuk, pedig ennél jóval többre is képes a dinnye. Lehet grillezni, a magjait lepiríthatjuk, mint a napraforgóét és még sós ételekkel is jól harmonizál.

Vörösboros, mézes görögdinnyeleves

Nyáron a folyadékpótlás különösen fontos, s ezt levesekkel is jól kiegészíthetjük. Persze kinek van kedve a kánikulában egy gőzölgő húsleves fölött várakozni, hogy fogyaszthatóvá hűljön, ilyenkor inkább dobjunk össze egy hideg, fantasztikusan finom dinnyelevest.

Hozzávalók:

  • 1 kg tisztított magozott görögdinnye
  • 2 kanál méz
  • 1 dl száraz vörösbor
  • mazsola
  • habtejszín

A kimagozott dinnyét tedd turmixgépbe és pépesítsd. A mézet, a mazsolát és a száraz vörösbort forrald fel, majd folytonos kevergetés mellett add hozzá a dinnyepépet. Forrástól számítva pár percig főzd, majd ha már egy kissé kihűlt, öntsd hozzá a habtejszínt. Ezután tedd hűtőbe és hidegen tálald!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!