Füstöltsajtos malacka szilveszterre

Írta: ,

Szeretnéd elkápráztatni a családot, vagy akár a szilveszteri vendég seregletet egy roppant mutatós pogácsával? Íme az ajánlatom. Egy csoda finom nassolni való.

Nem mondhatom, hogy se perc alatt megvan, de a látvány kárpótol a munkáért. Egészségtől kicsattanó malacpofik, fantasztikus füstölt sajtos íz.

S azok az igéző tökmag szemek! Harapnivalóak!

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 csomag instant élesztő
  • 20 dkg margarin
  • 1 evőkanál só
  • 1 tojás + 1 tojás a kenéshez
  • 1 kiskanál cukor
  • 5-6 evőkanál sovány tejföl
  • 15 dkg füstölt sajt
  • tökmag a szemekhez

Elkészítés:

Az átszitált lisztet összekeverjük az instant élesztővel, a cukorral, a sóval. Belemorzsoljuk a margarint, majd összedolgozzuk a tejföllel, a reszelt füstölt sajttal és a tojással.

A tésztát langyos helyen 35-40 percig kelesztjük.

Ha tészta megkelt, 7-8 mm vastagságúra nyújtjuk. Kb. 5 cm-es pogácsaszaggatóval, vagy akár egy pohárkával kiszaggatjuk a malacfejeket. Egy kb. 2 cm-es szaggatóval kétszer ennyi korongot készítünk, Ezeknek a fele malacorr lesz. A kis tészta korongok másik felét kettévágjuk. Ezek lesznek a fülecskék.

A másik tojást felverjük. Egy malacfejnek való nagy tészta korongot tojással lekenünk. Egy orrocskának való tésztát bambusznyárssal 2 helyen átszúrunk. Az orrocskát a fejre illesztjük. Jól nyomkodjuk rá, hogy le ne essenek. A füleket is helyre rakjuk. Újra lekenjük felvert tojással. 2 tökmag alkotja majd a malacszemeket.

Így készítjük el a többi malacfejet is.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a malackáinkat. Hagyjunk megfelelő távolságot közöttük, nehogy összesüljenek. Élesztős tészta lévén még nőni fognak sütés közben.

A füstöltsajtos malackákat 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 per alatt készre sütjük.

Vendégeink és magunk örömére, ha kicsit hűlt, már tálalhatjuk is.