Egy ellenálhatatlan reccept: Cipóban sült sonka

Írta: ,

Foszlós kalács, lágy, illatos sonka – már leírva is megkordul tőle az ember gyomra, frissen elkészítve pedig ez az étel a húsvéti asztal méltó dísze lehet, és mivel elég kiadós, még másnap is méltó hideg vacsoraként kerülhet az asztalra. A főtt tojás mellé is isteni „köret” lehet, és könnyen csomagolhatunk belőle a rokonoknak is – már ha akarsz adni másoknak is ebből a finomságból.

Hozzávalók:

1 db tojássárgája, 1 evőkanál só, 1 evőkanál cukor, 4 dkg élesztő, 40 dkg finomliszt/fekete liszt, 2 dl langyos víz, 80 dkg füstölt, főtt sonka, 2 evőkanál + 1 kávéskanál olaj, 1 kávéskanál őrölt köménymag.

Elkészítés:

Egy deciliter langyos vízben futtasd fel az élesztőt és a cukrot. Forgasd bele a lisztbe, és az egészet letakarva 15 percig hagyd állni.

A sót is keverd el egy deciliter langyos vízzel, majd add hozzá a köményt és 2 evőkanál olajat, majd az egészet gyúrd a liszthez.

Dagaszd és keleszd meg a tésztát, körülbelül 2 órán keresztül. Ha megkelt még egyszer gyúrd át, majd nyújtsd ki, fektesd a közepére a sonkát, és hajtsd rá a tészta négy szélét.

A sonkával bélelt cipót tedd tepsibe és keleszd még egy órán át, majd kend meg egy tojássárgájával, és 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süsd aranysárgára.