Dió a csirkére és a spagettire? 5 különleges recept dióval

Írta: ,

Ugyan önmagában is isteni a dió, de ennél azért jóval sokoldalúbb – fogyaszthatod salátában, süthetsz és főzhetsz is belőle. Hoztunk neked most néhány egészen vegyes receptet, hogy különlegesebb fogásokat is készíthess az egyik legjobb őszi étel felhasználásával!

Almás-diós saláta Kép forrása: lecremedelacrumb.com

1/5 Almás-diós saláta

Ha van őszi saláta, akkor az bizony ez!

Az elkészítéshez 6 csésze bébispenótot kell összekeverned 1-1 felszeletelt zöld és piros almával, 1 csésze darabolt dióval és fél-fél csésze fetával és aszalt vörösáfonyával.

A dressing is pofonegyszerű, kell hozzá 1 csésze almalé, 4 evőkanál almaecet, 2 evőkanál méz, só, bors és egy evőkanál olívaolaj.

Rászd jól össze az öntetet egy befőttes üvegben és mehet is a salátára!

Almás-diós leves Kép forrása: thefirstmess.com

2/5 Almás-diós leves

Az alma és a dió két jó barát, ezért levesbe is érdemes őket együtt főznöd.

Két evőkanál olívaolajon piríts meg egy szeletekre vágott póréhagymát rozmaringgal, majd adj hozzá kockákra vágva egy almát és egy édeskömény gumót.

Adj hozzá sót, borsot, fél csésze diót, 1 teáskanál kurkumát és 4 csésze vizet, majd főzd addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.

Ezután botmixerrel készíts krémes levest belőle. Tálaláskor tehetsz rá egy kanál juharszirupot és egy kis darabolt diót.

Csirke diós bundában Kép forrása: sallysbakingaddiction.com

3/5 Csirke diós bundában

Ehhez az isteni bundás csirkéhez 4 nagy csirkemellre lesz szükséged, amit előző este be kell pácolnod a következő keverékkel: 1/3 csésze olívaolaj, ¼ csésze mustár, ¼ csésze fehérbor, 3 apróra vágott fokhagymagerezd, só, bors és rozmaring.

A csirkemelleket pirítsd le egy serpenyőben.

A bundához keverj össze 1,5 csésze durvára vágott diót 1 csésze teljes kiőrlésű liszttel, majd ebben forgasd meg a csirkéket.

Ezután keverj össze 3 evőkanál olíva olajat 3 evőkanál mézzel és 3 teáskanál mustárral, és ezzel locsold meg a csirkéket, amiket visszatettél a serpenyőbe.

Pirítsd meg a csirkéket, hogy a bunda szép barna legyen, és párolt spárgával tálald.

Sütőtökös-diós-spenótos spagetti Kép forrása: lazycatkitchen.com

4/5 Sütőtökös-diós-spenótos spagetti

Főzz ki 20 dkg spagetti tésztát, közben pedig hevíts olíva olajat egy serpenyőben.

Ehhez jöhet 3 fej zúzott fokhagyma, 1 csésze apróra kockázott sütőtök és egy marék bébispenót.

Sózd és borsozd a zöldségeket, csepegtess rá egy kis citromlevet és adj hozzá 30 gramm apróra vágott diót.

Ha megfőtt a tészta, akkor öntsd a serpenyőbe, és pirítsd össze az egészet.

Ezután tálalhatod is, egy kis parmezánnal megszórva.

Almás-diós gyümölcskenyér Kép forrása: handletheheat.com

5/5 Almás-diós gyümölcskenyér

Ehhez a finom gyümölcskenyérhez egy nagy tálban fel kell verned 3 tojást 1 csésze barnacukorral.

Egy másik tálban keverj össze 2,5 csésze lisztet 2 teáskanál szódabikarbónával, 1-1 teáskanál fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel és gyömbérrel, majd add a tojásos tálhoz a keveréket.

A tésztáhot önts ¾ csésze olajat, 2 evőkanál vanília aromát, és adj hozzá 1 csésze durvára tört diót és 3 csésze reszelt répát.

Az egészet keverd simára és süsd készre 180 fokon.

225 gramm krémsajtból, 100 gramm vajból, 2 csésze porcukorból és 2 evőkanál vanília aromából keverj krémet, amit majd a kihűlt sütemény tetejére kell tenned.

Szórd meg ezután a sütit dióval, majd tedd a hűtőbe 2-3 órára, hogy utána szépen felszeletelve tudd majd tálalni.