Céklavariációk – 5 ínycsiklandó, egyszerű recept

Írta: ,

Bizony, újra itt a cékla szezonja, amely azért igazán jó hír, mert ez a zöldség nem csak finom, hanem nagyon egészséges is! Rengeteg vasat és magnéziumot tartalmaz, emellett gazdag A- és C-vitaminban is. A napközbeni levertség vagy fáradtság könnyen eredeztethető a vashiányból, és a téli időszakban különösen fontos a vaspótlás! Az pedig csak plusz, hogy mindezt isteni receptekkel teheted meg! 

Almás-tormás céklasaláta Kép forrása: veggieprimer.com

1/5 Almás-tormás céklasaláta

Végtelenül egyszerű elkészíteni ezt az ízletes, egészséges és könnyű salátát.

Csak reszeld le a lepucolt céklát és az almát (lehetőleg minél nagyobb lyukú reszelőn), majd adj hozzá ehhez a masszához egy kis mézet, és ízlés szerint tormát. Már készen is vagy!

Hűtőben kitűnően eláll, köretként is ajánljuk húsokhoz vagy grillezett sajtokhoz.

Joghurtos cékla mártogatós Kép forrása: minimalistbaker.com

2/5 Joghurtos cékla mártogatós

Ha egy kellemes kis délutánt tervezel a barátaiddal, és szeretnéd őket valami igazi különlegességgel megkínálni, akkor érdemes elkészítened ezt a mártogatóst.

A lereszelt céklához adj ízlés szerinti mennyiségben joghurtot, egy kiskanálnyi őrölt köménymagot, kurkumát, és kis fahájat is!

Rakj még bele 1-2 fej fokhagymát, kis sót, borsot, és egy teáskanálnyi olívaolajat, majd csorgasd rá egy fél citrom levét.

Az eredmény isteni lesz!

3/5 Céklás pesto

A nyers, lereszelt céklához (körülbelül 150 g) adj egy marék diót és egy gerezd fokhagymát, majd sózd, borsozd az egészet!

Önts rá 3-4 kanálnyi olívaolajat, esetleg meg is savanyíthatod a mixed egy kis citromlével vagy limelével.

Végül, hogy igazán pestoszerű legyen a dolog, adj hozzá annyi parmezán sajtot, amennyit jónak látsz! (Nem mindenki szereti, ha túlzottan dominál a sajt íze benne.)

Chlodnik – hideg lengyel céklaleves Kép forrása: happiness-is-homemade.com

4/5 Chlodnik – hideg lengyel céklaleves

Ha ebben a téli időszakban sem szeretnéd száműzni a hideg leveseket, akkor ez a te recepted!

4 adaghoz a következő hozzávalókra lesz szükséged: 5 db kisebb cékla, egy csipet őrült szegfűszeg, bors, egy teáskanálnyi római kömény, koriander, 4 szelet gyömbér, 1 lereszelt kígyóuborka, 2 evőkanál cukor, 1 felkarikázott újhagyma, 2 doboz kaukázusi kefír (kb 8 dl), és 1 csokor felaprított kapor.

A kefírt, az uborkát és az újhagymát csak a végén add hozzá, a többit pedig öntsd fel 8 dl vízzel, és főzd meg.

Hűtsd le jól a levest, és már fogyaszthatod is!

Céklakrémleves Kép forrása: cafedubonheur.com

5/5 Céklakrémleves

Ha egy gyorsan elkészíthető, laktató levesre vágysz, a céklakrémlevessel nem nyúlhatsz mellé.

Piríts olajon egy kis hagymát, add hozzá az apróra felkockázott céklát, majd öntsd fel az egészet vízzel vagy húsleves alaplével. 

Mindehhez adhatsz még tejszínt vagy joghurtot, ízlés szerint.

Sózd, borsozd, esetleg bolondítsd meg egy kis citromlével!