Az 5 legjobb fánkrecept: szalagos-, csöröge-, rózsa-, túrófánk és churros

Bodnár Alexa
Írta: ,

Itt a farsangi szezon, és ez egyet jelent azzal is, hogy sokan készítenek fánkot otthon. Ugyan nem csak ilyenkor lehet fogyasztani ezt az édességet, de hazánkban már a 19. század óta szokás a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakban legalább egyszer az asztalra tenni ezt az édességet, mely egyes mondák szerint Marie Antoinette-nek köszönhetően lett a karneváli időszak nagy kedvence. Összegyűjtöttünk néhány fánkreceptet, hogy te is el tudd készíteni ezt a desszertet farsangkor.

Itthon ha meghalljuk a fánk szót, legtöbbünknek a nagymama által készített, hagyományos szalagos fánk jut eszébe, amely onnan kapta a nevét, hogy a bő olajban két oldalának sütésekor a középső részen halványabb marad a tészta, így egy szép pántot alkot a süteményen.

Ezt a verziót úgy készítheted el, ha 1 dl tejben megfuttatsz 3 dkg élesztőt 1 teáskanál cukorral, majd ezt csomómentesen elkevered 5 dkg liszttel, és hagyod egy kicsit még futni.

Eközben 55 dkg lisztbe bele kell keverned 1 kávéskanál sót, 6 dkg cukrot, egy kis rumot, a felfuttatott élesztős keveréket és 3-4 dl langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapj.

Hagyd megkelni a tésztát 40-50 perc alatt, majd nyújtsd ujjnyi vastagra, szaggasd ki kör alakú fánkszaggatóval vagy egy vizespohárral, majd forró, bő olajban süsd aranybarnára mindkét oldalát.

Tálald fahéjas cukorral vagy lekvárral! Amerikai változatához a fánkokat úgy süsd ki, hogy középen kiszúrod őket egy kisebb kiszúróval.

Csörögefánk

Hazánkban egy másik nagy kedvenc az úgynevezett csörögefánk vagy forgácsfánk, amelynek elkészítéséhez 50 dkg lisztet egy kicsi rummal, 6 tojássárgájával, 2 evőkanál cukorral és 2 dl tejföllel kell összegyúrnod, majd pihentetned 30 percig.

Ezután egy lisztezett deszkán nyújtsd fél ujnyi vastagra a tésztát, és szaggas belőle téglalapokat, majd bevágnod a felüknél őket a fánkok közepéig.

Forró olajban süsd ki a fánkokat, és porcukorral, lekvárral tálald őket.