Az 5 legjobb fánkrecept: szalagos-, csöröge-, rózsa-, túrófánk és churros

Írta: ,

Itt a farsangi szezon, és ez egyet jelent azzal is, hogy sokan készítenek fánkot otthon. Ugyan nem csak ilyenkor lehet fogyasztani ezt az édességet, de hazánkban már a 19. század óta szokás a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakban legalább egyszer az asztalra tenni ezt az édességet, mely egyes mondák szerint Marie Antoinette-nek köszönhetően lett a karneváli időszak nagy kedvence. Összegyűjtöttünk néhány fánkreceptet, hogy te is el tudd készíteni ezt a desszertet farsangkor.

1/5 Farsangi szalagos fánk

Itthon ha meghalljuk a fánk szót, legtöbbünknek a nagymama által készített, hagyományos szalagos fánk jut eszébe, amely onnan kapta a nevét, hogy a bő olajban két oldalának sütésekor a középső részen halványabb marad a tészta, így egy szép pántot alkot a süteményen.

Ezt a verziót úgy készítheted el, ha 1 dl tejben megfuttatsz 3 dkg élesztőt 1 teáskanál cukorral, majd ezt csomómentesen elkevered 5 dkg liszttel, és hagyod egy kicsit még futni.

Eközben 55 dkg lisztbe bele kell keverned 1 kávéskanál sót, 6 dkg cukrot, egy kis rumot, a felfuttatott élesztős keveréket és 3-4 dl langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapj.

Hagyd megkelni a tésztát 40-50 perc alatt, majd nyújtsd ujjnyi vastagra, szaggasd ki kör alakú fánkszaggatóval vagy egy vizespohárral, majd forró, bő olajban süsd aranybarnára mindkét oldalát.

Tálald fahéjas cukorral vagy lekvárral! Amerikai változatához a fánkokat úgy süsd ki, hogy középen kiszúrod őket egy kisebb kiszúróval.

Csörögefánk

2/5 Csörögefánk

Hazánkban egy másik nagy kedvenc az úgynevezett csörögefánk vagy forgácsfánk, amelynek elkészítéséhez 50 dkg lisztet egy kicsi rummal, 6 tojássárgájával, 2 evőkanál cukorral és 2 dl tejföllel kell összegyúrnod, majd pihentetned 30 percig.

Ezután egy lisztezett deszkán nyújtsd fél ujnyi vastagra a tésztát, és szaggas belőle téglalapokat, majd bevágnod a felüknél őket a fánkok közepéig.

Forró olajban süsd ki a fánkokat, és porcukorral, lekvárral tálald őket.

Rózsafánk Kép forrása: youtube.com

3/5 Rózsafánk

A rózsafánk gyakorlatilag ugyanabból a receptből készül, mint a forgácsfánk, csak a kinézete lesz más.

Ehhez ugyanis nem téglalapokat, hanem kisebb és nagyobb köröket kell szaggatnod a tésztából, majd egy nagyobb kört egy kisebbel összeillesztened úgy, hogy a kicsit a nagyra teszed, és egy főzőkanál végével középen összenyomod őket.

Ezután a korongokat vagdosd be néhány helyen ollóval sziromszerűen, majd süsd ki a fánkokat bő olajban. A fánkok közepére tegyél egy kanál baracklekvárt tálaláskor, a szirmokat pedig hintsd meg porcukorral.

Túrófánk

4/5 Túrófánk

A túrófánk leginkább a szalagos fánkra hasonlít kinézetében, de egy kicsit különlegesebb az ízvilága.

Elkészítéséhez 25 dkg túrót kell összekeverned egy nagy tálban 4 tojással, 6 evőkanál liszttel, fél csomag sütőporral, 1 kávéskanál sóval és 1 evőkanál cukorral.

A kész tésztát evőkanál segítségével szaggasd a forró olajba, süsd ki, és tálald lekvárral vagy vaníliapudinggal.

Churros Kép forrása: eatsmarter.de

5/5 Churros

A churros egy spanyol fánkféle, amely mostanában street food-ként vált ismertté. Elkészítéséhez egy edénybe 2,5 dl vizet kell töltened, melyhez 1 csipet sót, 2 evőkanál cukrot és 10 dkg vajat adsz, és az egészet felforralod.

Ha felforrt, vedd kisebbre a lángot, majd adj a keverékhez 14 dkg lisztet, és azonnal kezdd el főzőkanállal keverni a tésztát, amíg nem áll össze egy gombócba. Ezután vedd le a tűzről, majd adj hozzá egy tojást, és keverd robotgéppel.

Egyesével adj hozzá még két tojást, és keverd addig, amíg lágy tésztát nem kapsz. A tésztát habzsákba kell töltened, és csillagalakú fejjel hosszabb csíkokat kinyomnod belőlük egy olyan serpenyőbe, amelyben olajat hevítettél.

Süsd aranybarnára a fánkok mindkét oldalát, majd olvasztott csokival leöntve tálald őket.