A szezon ízei: szilva, gesztenye, tök, alma, padlizsán (X)

Írta: ,

Még egy ok, amiért imádjuk az őszt: rengeteg olyan gyümölcs és zöldség érik ilyenkor, melyekre egész évben várunk. Ott van például a gesztenye, ami sülve és főve is isteni, vagy a sütőtök, ami igazi halloweeni csemege. De ne feledkezzünk meg a roppanós almáról és szilváról sem, no meg a padlizsánról, ami egyedi színével és ízével mindig valami különleges fogás összeállítására késztet minket! Neked melyik szezonális finomság a kedvenced?

1/5 Szilva

Imádjuk a zamatos, lédús és kalóriaszegény szilvát, csak egy „baj” van vele: simán megeszünk belőle egy jó nagy tállal, ami után persze jön a hasfájás... Ez a gyümölcsben található összetevőknek „köszönhető”, úgy mint a rost, szorbit és szatén, melyek mind elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben. Remek A-, B-, C- és K-vitamin forrás, valamint koleszterincsökkentő, veseműködést serkentő és fáradtságűző hatással is bír.

Arról nem is beszélve, hogy milyen isteni fogásokat lehet készíteni ebből az apró gyümölcsből! Ha te is megkívántad, a NetPincér oldaláról szuper szilvás finomságokat rendelhetsz!


Próbáld ki ezt! Rántott camembert dióval, aszalt szilvával töltve


2/5 Gesztenye

A gesztenyét talán még akkor is fogyasztanánk, ha nem lenne semmilyen egészségjavító hatása, hiszen annyira finom! De azért nagyon örülünk, hogy pluszban még tele van vitaminokkal, tökéletes görcsoldó, és a narancsbőr eltüntetésében is segédkezik! 

A karácsonyi menü tökéletes kiegészítője lehet, mivel megadja azt a pikantériát, amitől különleges lesz egy étel.

Nem csak desszertekhez, hanem főételekhez is felhasználhatod!


Próbáld ki ezt! Grillezett sertésszűzérmék gesztenyés gombaraguval


Sütőtök Kép forrása: orsicsibe.blogspot.hu

3/5 Sütőtök

A sütőtök kitűnő étel az őszi/téli szezonban, ugyanis segít a megfázásos, meghűléses megbetegedések megelőzésében, de alkalmazható tüdőgyulladás kezelésére is, és szuperül enyhíti az allergiás köhögést, valamint az asztmás rohamokat. A pattanások ellen is bevethető, és nagyon alacsony a kalóriatartalmának köszönhetően fogyókúra alatt is bátran fogyasztható!

A legjobb alapanyaga egy finom krémlevesnek, de felszeletelve, fűszerezve és fokhagymával átsütve a legfinomabb köret húsok mellé.


Próbáld ki ezt! Narancsos sütőtökkrémleves pirított magvakkal


Alma Kép forrása: dantri.com.vn

4/5 Alma

Minden nap egy alma az orvost távol tartja” – szól a mondás, és érdemes is megfogadni, mert az alma egy igazi szupergyümölcs. Erősíti az immunrendszert, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő hatással bír, segít a vírusok és baktériumok leküzdésében, továbbá májvédő szerepet is betölt.

Ősszel van igazán szezonja, ekkor a legfinomabb ez a gyümölcs, ráadásul a fogyásban is nagy barátunk lehet, ugyanis alacsony kalóriatartalmának köszönhetően bátran fogyaszthatjuk.

Készíthetünk belőle sütit, lekvárt, befőttet, köretet, vagy egy pikáns őszi salátát!


Próbáld ki ezt! Almás kéksajt saláta


Padlizsán Kép forrása: pickledplum.com

5/5 Padlizsán

A padlizsán színénél már csak az ízét szeretjük jobban. Rostban gazdag zöldség alacsony glikémiás indexszel, így fogyasztása csak nagyon kis mértékben emeli meg a vércukorszintet – éppen ezért a 2-es típusú cukorbetegséggel élők is bátran fogyaszthatják.

Segít csökkenteni a koleszterinszintet, valamint stabilizálni a vérnyomást, így hozzájárul a szívproblémák kockázatának csökkentéséhez. 

Magas víztartalmának és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően egy diétás vacsora alapja is lehet.


Próbáld ki ezt! Padlizsánkrém piritóssal