5 őszi szuperétel, mellyel egészségesre eheted magad

Írta: ,

Bár az egészséges táplálkozás némileg nehezebbnek tűnhet az őszi-téli időszakban, valójában a hideg évszakok is számtalan ízletes, vitaminban és ásványi anyagban gazdag hozzávalót kínálnak, melyekkel színesebbé tehetjük étkezéseinket. Nem mindegy azonban, hogyan tálaljuk őket! Némi kreativitással isteni fogásokat készíthetünk az idényzöldségekből, illetve -gyümölcsökből. Íme néhány jótékony szuperétel, melyet érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztanod a hidegben!

Gránátalma Kép forrása: ourfoodstories.com

1/5 Gránátalma

A gránátalmához számtalan legenda és hiedelem kötődik. Egyes kultúrákban a szerelem és a termékenység szimbóluma, az ókori görögök pedig egyszerűen csak Aphrodité szent gyümölcseként emlegették. Ugyanakkor a gránátalma jótékony egészségügyi előnyei sem elhanyagolhatóak. Egyes tanulmányok szerint csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, gazdag antioxidánsokban, emellett kiváló K- és C-vitamin-forrás.

Reggelire fogyaszthatod joghurttal, de készíthetsz belőle akár salátát is, ha körtével, rukkolával, esetleg kecskesajttal kombinálod! Persze fogyaszthatod desszertként és önmagában is. A gránátalmás pohárkémhez pedig nem kell más, csupán egy kis mascarpone, tejszín, porcukor és citromlé.

Kelkáposzta Kép forrása: eatwell101.com

2/5 Kelkáposzta

A kelkáposzta vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően manapság az egyik legfelkapottabb szuperétel. A jó hír az, hogy az ősszel együtt kezdetét vette a kelkáposzta szezon is!

Ennek a különleges zöldségnek a rendszeres fogyasztásával kielégíthető szervezetünk A-, C- és K-vitamin igénye, antioxidáns és gyulladás gátló tulajdonságának hála pedig csökkenthető bizonyos szív- és daganatos betegségek kialakulásának kockázata.

A sokoldalú kelkáposztát számtalan módon elkészítheted. Pirított formában remek köret, de készíthetsz belőle főzeléket is. Ha unod a hétköznapi kelkáposzta főzeléket, dobd fel egy kis curry-vel és tejszínnel!

Alma

3/5 Alma

Nem véletlenül alakult ki a mondás, mely szerint „Napi egy alma az orvost távol tartja”, hiszen ennek a kedvelt őszi gyümölcsnek valóban számtalan pozitív hatása lehet szervezetünkre nézve. Az almafogyasztás segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, emellett a gyümölcs rengeteg rostot tartalmaz, így serkenti az emésztést, valamint olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal vértezi fel szervezetünket, mint például az A-, B- és C-vitamin, a kalcium, a cink, a fluor, vagy a jód.

A gyümölcsöt számtalan módon felhasználhatod. Tökéletes alapanyag lehet zabkásához, salátába vagy édességekhez. Ha valamilyen finom, de egészséges nassolnivalóra vágysz, keverj össze néhány evőkanál natúr görögjoghurtot egy kis juharsziruppal, illetve fahéjjal, így egy tökéletes mártogatóst kapsz az almaszeletekhez!

Vörös áfonya

4/5 Vörös áfonya

Míg a vörös áfonya koncentrátum segíthet megakadályozni a húgyúti fertőzések kialakulását, addig friss változata a szájbetegségek és a daganatos megbetegedések megelőzése során lehet hasznos. A British Journal of Nutrition című tudományos folyóirat kutatása szerint azok, akik egy pohár cukrozatlan áfonyalét ittak naponta, képesek voltak körülbelül 10 százalékkal növelni a HDL, vagyis jó koleszterin szintjét a szervezetükben.

A Tufts University által végzett tanulmányban pedig arra a következtetésre jutottak, hogy az antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bíró szárított áfonya megelőzheti az öregedéssel járó memóriaromlást és koordinációs veszteséget.

Isteni és egészséges őszi gyümölcs, melyet többféle módon is felhasználhatsz az ételekhez. Segítségével megédesítheted a palacsintát, a zabkását, vagy például a süteményeket, de a quinoa-nak vagy a barna rizsnek is különleges ízt kölcsönöz.

Édesburgonya Kép forrása: lilluna.com

5/5 Édesburgonya

Az édesburgonya minden kétséget kizáróan az őszi időszak egyik kedvenc csemegéje!

A tökhöz hasonlóan gazdag béta-karotinban, mely megakadályozhatja az A-vitamin-hiányt, ezáltal pedig segíthet megőrizni látásunk élességét, illetve szemünk egészségét. Ez a különleges zöldségnövény kiváló C-vitamin-forrás, és a héjával együtt fogyasztva rosttartalma is jelentősnek számít.

Kitűnően megállja a helyét köretként a pulykahús, vagy például a csirke mellé, de önmagában is fogyaszthatjuk joghurtos mártogatósokkal vagy avokádókrémmel.