5 különleges konyhai inspiráció sütőtökkel – ahogy még nem próbáltad

Írta: ,

Itt az október, és ez csak egyet jelenthet. Igen, végre itt a sütőtökszezon. Lehet, hogy még titkon a nyarat siratod, de a helyett, hogy búslakodsz, jobban teszed, ha megpróbálod minden évszakban megtalálni azt, ami a legszebb. Hogy segítsünk egy kicsit, elhoztuk neked a kedvenc sütőtökkel készített őszi ötleteinket. Lássuk, nálad melyik lesz a befutó!

Csokis sütőtökkenyér Kép forrása: averiecooks.com

1/5 Csokis sütőtökkenyér

Ha elsőre a sütőtökfaragás és a sütőtök krémleves jutott eszedbe erről a csodás alapanyagról, akkor most ideje egy kicsit felpörgetni az eseményeket és eggyel magasabb fokozatra váltani.

A sütőtökkenyér egy igazi finomság lesz, amit imádni fogsz reggelire, ebéd utáni snackként és vacsira is.

Az elkészítéshez szükséged lesz 200 g lisztre, 150 g barnacukorra, 200 g kristálycukorra, egy kiskanál sütőporra, 3 tojásra, egy kisebb fej sütőtökre, 150 g csokoládéra, egy kis olajra, fahéjra és ízlés szerint mézessütemény fűszerkeverékre.

Mindenek előtt melegítsd elő a sütőt 180 fokra, tedd be a kisebb darabokra vágott sütőtököt, süsd meg, majd ha megpuhult, hámozd meg és villával pürésítsd.

Ehhez add hozzá a tojásokat egy-két kanál olajat, két deciliter vizet és egy csipet sót.

Egy másik tálban keverd össze a száraz hozzávalókat és a kis darabokra vágott csokoládét, majd öntsd össze a két tál tartalmát, keverd össze jól és süsd formában körülbelül 50-55 percig.

Alfredo tésztája Kép forrása: yellowblissroad.com

2/5 Alfredo tésztája

Ha már sütőtökszezon van, akkor miért ne bolondítanánk meg az olaszos vacsidat egy kis sütőtökkel?

Nem kell hozzá más, mint két adag fettuccine tészta, 6 evőkanál vaj, 2 gerezd fokhagyma, 220 g sütőtökpüré, parmezán sajt, őrölt szerecsendió, petrezselyem és két dl tejszín.

Amíg a tészta fő, addig a mártáshoz hevítsd fel a vajat egy serpenyőben, reszeld bele a fokhagymát (vigyázz, hogy ne égesd meg), öntsd hozzá a tejszínt, egy maréknyi parmezán sajtot, a sütőtökpürét és szerecsendiót.

Ezután adj a tészta főzővizéből annyit a szószhoz, hogy megfelelő állagú legyen, majd apríts rá friss petrezselymet és keverd össze a tésztával.

A tetejére jöhet még egy kis sajt és már készen is vagy!

Gorgonzolás sütőtökös quiche Kép forrása: closetcooking.com

3/5 Gorgonzolás sütőtökös quiche

Ha egyszer kipróbálod, úgysem fogod tudni megállni, hogy ne csináld meg szinte minden héten idén ősszel! Lássuk, hogyan készül ez az ellenállhatatlan quiche!

Szükséged lesz hozzá egy evőkanál olívaolajra, 2 fej vöröshagymára, egy kisebb fej sütőtökre (megsütve, pürésítve), egy adag boltban kapható leveles tésztára, 4 tojásra, 1,5 dl tej és tejszín keverékére, 50 g gorgonzola sajtra és egy evőkanál zsályára.

Miután mindent előkészítettél, hevítsd fel az olajat egy serpenyőben, add hozzá a hagymát és a zsályát, majd párold őket üvegesre (ha kell, adj hozzá egy kis vizet).

Ha úgy érzed, hogy nagyjából megpuhultak, akkor adj hozzá még egy pohár vizet, fedd le és alacsony lángon párold körülbelül 20 percig (amíg a hagyma meg nem barnul).

Időközben – persze a hagymáról ne feledkezz meg és néha kavargasd – fűszered a sütőtökpürét, majd bélelj ki egy tálat a leveles tésztával és az alját lyukasztgasd ki egy villával.

Keverd össze az elkészített hagymákat, a sütőtökpürét, a gorgonzola sajtot, a tojásokat, valamint a tej és a tejszín keverékét, majd öntsd a kibélelt tálba és süsd 180 fokon körülbelül fél óráig.

 

Sütőtökös hummus Kép forrása: veganheaven.org

4/5 Sütőtökös hummus

A hummus isteni finom, praktikus és nagyon könnyen elkészíthető – miért ne próbálnád ki ezúttal sütőtökkel?

Szükséged lesz hozzá két konzerv csicseriborsóra, 1 kisebb fej sütőtökre – megsütve, pürésítve, 1-2 gerezd fokhagymára, 1 evőkanál görög joghurtra és zöldfűszerekre.

A tálaláshoz szuper, ha van otthon friss petrezselyem, 1 evőkanál szezámmag, pirospaprika, 1 evőkanál olívaolaj és valami ropogtatnivaló, amivel elfogyasztod.

Az elkészítés pedig egyszerűen annyi, hogy mindent beteszel a késes robotgépedbe, majd teljesen simára mixeled a krémet. Isteni lesz zöldségekhez, pékáruhoz és saláták mellé!

Sütőtökös curry Kép forrása: cilantroandcitronella.com

5/5 Sütőtökös curry

Ez az étel nem csak igazán őszi, de szuper laktató is, ami a hűvös estéken nagyon jól fog esni, ebben biztos lehetsz. Ha nem csináltál még soha curry-t, akkor elsőre lehet, hogy egy kicsit bonyolultnak fog tűnni, de ne izgulj, valójában pofonegyszerű az egész.

Szükséged lesz hozzá két evőkanál olajra, 1 evőkanál mustármagra, 1 evőkanál köménymagra, egy-két evőkanál currypasztára, 1 fej vöröshagymára, 2 evőkanál reszelt gyömbérre, 2 gerezd fokhagymára, 1 evőkanál kurkumára, egy kiskanál chili pehelyre, 3 felkockázott paradicsomra, 1 kisebb fej sütőtökre, 80 g kelkáposztára, 4-5 dl kókusztejre, 300 g konzerv csicseriborsóra, egy marék friss korianderre, lime-ra, két adag rizsre és egy marék kesudióra.

Az elkészítés már egyszerűbb lesz, mint az alapanyagok beszerzése és előkészítése. Hevíts egy magas falú serpenyőben egy kis olajat, add hozzá a mustármagot, a köménymagot, a currypasztát és pirítsd egy-két percig.

Ezután add hozzá a kis kockákra vágott hagymát, a gyömbért, a fokhagymát, majd a koriandert, a kurkumát és a chili pelyhet. Jöhet hozzá a paradicsom, majd a sütőtökpüré, a leveleire szedett kelkáposzta és a kókusztej.

Ezt lassú lángon főzd legalább tíz percig, majd a végén add hozzá a csicseriborsót és a kesudiót, ha kell, sózd meg és fogyaszd rizzsel.