5 különleges konyhai inspiráció sütőtökkel – ahogy még nem próbáltad

Írta: ,

Itt az október, és ez csak egyet jelenthet. Igen, végre itt a sütőtökszezon. Lehet, hogy még titkon a nyarat siratod, de a helyett, hogy búslakodsz, jobban teszed, ha megpróbálod minden évszakban megtalálni azt, ami a legszebb. Hogy segítsünk egy kicsit, elhoztuk neked a kedvenc sütőtökkel készített őszi ötleteinket. Lássuk, nálad melyik lesz a befutó!

Csokis sütőtökkenyér Kép forrása: averiecooks.com

Ha elsőre a sütőtökfaragás és a sütőtök krémleves jutott eszedbe erről a csodás alapanyagról, akkor most ideje egy kicsit felpörgetni az eseményeket és eggyel magasabb fokozatra váltani.

A sütőtökkenyér egy igazi finomság lesz, amit imádni fogsz reggelire, ebéd utáni snackként és vacsira is.

Az elkészítéshez szükséged lesz 200 g lisztre, 150 g barnacukorra, 200 g kristálycukorra, egy kiskanál sütőporra, 3 tojásra, egy kisebb fej sütőtökre, 150 g csokoládéra, egy kis olajra, fahéjra és ízlés szerint mézessütemény fűszerkeverékre.

Mindenek előtt melegítsd elő a sütőt 180 fokra, tedd be a kisebb darabokra vágott sütőtököt, süsd meg, majd ha megpuhult, hámozd meg és villával pürésítsd.

Ehhez add hozzá a tojásokat egy-két kanál olajat, két deciliter vizet és egy csipet sót.

Egy másik tálban keverd össze a száraz hozzávalókat és a kis darabokra vágott csokoládét, majd öntsd össze a két tál tartalmát, keverd össze jól és süsd formában körülbelül 50-55 percig.

Alfredo tésztája Kép forrása: yellowblissroad.com

Ha már sütőtökszezon van, akkor miért ne bolondítanánk meg az olaszos vacsidat egy kis sütőtökkel?

Nem kell hozzá más, mint két adag fettuccine tészta, 6 evőkanál vaj, 2 gerezd fokhagyma, 220 g sütőtökpüré, parmezán sajt, őrölt szerecsendió, petrezselyem és két dl tejszín.

Amíg a tészta fő, addig a mártáshoz hevítsd fel a vajat egy serpenyőben, reszeld bele a fokhagymát (vigyázz, hogy ne égesd meg), öntsd hozzá a tejszínt, egy maréknyi parmezán sajtot, a sütőtökpürét és szerecsendiót.

Ezután adj a tészta főzővizéből annyit a szószhoz, hogy megfelelő állagú legyen, majd apríts rá friss petrezselymet és keverd össze a tésztával.

A tetejére jöhet még egy kis sajt és már készen is vagy!