5 klasszikus karácsonyi sütemény, vegán változatban

Írta: ,

Manapság egyre többen kezdenek egészséges életmódba, ami remek hír! Azonban, emiatt a Karácsonyi megszokásokat is át kell alakítani, és nem feltétlenül csak azoknak, akik az egészséges táplálkozás elhivatott követői. Hiszen Karácsonykor mindenki igyekszik a szerettei kedvében járni, és olyan ételekkel várni őket, amit jóízűen fogyaszthatnak. Éppen ezért, most olyan sütemény recepteket hoztam el, melyeket bárki nyugodt szívvel majszolhat, akár tudatosan étkezik, akár nem!

Krémes répatorta Kép forrása: hotforfoodblog.com

Hozzávalók: 1 1/3 bögre szójatej (cukrozatlan), 2 teáskanál almaecet, 1 evőkanál áztatott lenmag vagy chia mag, 3 evőkanál víz, 1 ½ bögre tönkölyliszt, 1 bögre kókuszliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál fahéj, 1 teáskanál őrölt gyömbér, ½ teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, ½ teáskanál tengeri só, 1/3 bögre kókuszolaj, 1 bögre barnacukor, 2 teáskanál vanília kivonat, 2 bögre reszelt répa, ½ bögre aprított ananász.

Krémhez: ½ bögre kókuszolaj, 1 evőkanál citromlé, 2 teáskanál vanília kivonat, ½ teáskanál almaecet, 2 bögre porcukor, 1 evőkanál + 1 teáskanál szójatej.

Elkészítés: A szójatejet és az almaecetet keverjük össze, majd hagyjuk 10 percig állni. Ezalatt a lenmagot áztassuk vízbe, és hagyjuk, hogy megszívja magát. A liszteket, a sütőport, a szódabikarbónát és a fűszereket keverjük össze egy tálba. A kókuszolajat, barnacukrot és vanília kivonatot tegyük egy edénybe, és kézi robotgéppel dolgozzuk el, majd adjuk hozzá az almaecetes tejet, és keverjük tovább.

Ezután jöhet bele a lenmag, amivel szintén eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket, a répát és az ananászt, amit alaposan összedolgozunk fakanállal vagy kézzel. A kapott masszát egy sütőformába tesszük, és 180°C-on 15-18 percig sütjük. Ha elkészült, kettévágjuk és hagyjuk kihűlni. A krém összetevőit egy tálba tesszük, és alaposan eldolgozzuk a robotgéppel, majd a kihűlt tésztákra kenjük, és egymásra halmozzuk a lapokat. A tetejét díszíthetjük mandulapehellyel vagy dióval.

Almás rétes Kép forrása: crazyforcrust.com

Hozzávalók: 15g fenyőmag, 250g szeletelt alma, 10g citromlé (2tk), 20g cukor, 20g mazsola, 1 citrom reszelt héja, 15g zsemlemorzsa, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1 lap vajas tészta, szójatej (a kenéshez).

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra, majd a fenyőmagokat egy tepsibe szórva pirítsuk 5 percig.

Reszeljük le a citrom héját, és facsarjuk ki a levét, majd adjuk a szeletelt almához. Keverjük el, majd adjuk hozzá a cukrot, mazsolát, fahéjat és zsemlemorzsát, majd keverjük át alaposan. A vajas tésztát terítsük ki, nyújtsuk 2 cm vastagra és mindkét oldalon vagdossuk be.

Középre halmozzuk fel az almás keveréket, majd hajtogassuk rá a tésztafüleket, a végén pedig kenjük meg a tetejét szójatejjel. Nagyjából 30 percig süssük az előmelegített sütőben, majd kihűlve tálaljuk.