5 klasszikus karácsonyi sütemény, vegán változatban

Írta: ,

Manapság egyre többen kezdenek egészséges életmódba, ami remek hír! Azonban, emiatt a Karácsonyi megszokásokat is át kell alakítani, és nem feltétlenül csak azoknak, akik az egészséges táplálkozás elhivatott követői. Hiszen Karácsonykor mindenki igyekszik a szerettei kedvében járni, és olyan ételekkel várni őket, amit jóízűen fogyaszthatnak. Éppen ezért, most olyan sütemény recepteket hoztam el, melyeket bárki nyugodt szívvel majszolhat, akár tudatosan étkezik, akár nem!

Krémes répatorta Kép forrása: hotforfoodblog.com

1/5 Krémes répatorta

Hozzávalók: 1 1/3 bögre szójatej (cukrozatlan), 2 teáskanál almaecet, 1 evőkanál áztatott lenmag vagy chia mag, 3 evőkanál víz, 1 ½ bögre tönkölyliszt, 1 bögre kókuszliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál fahéj, 1 teáskanál őrölt gyömbér, ½ teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, ½ teáskanál tengeri só, 1/3 bögre kókuszolaj, 1 bögre barnacukor, 2 teáskanál vanília kivonat, 2 bögre reszelt répa, ½ bögre aprított ananász.

Krémhez: ½ bögre kókuszolaj, 1 evőkanál citromlé, 2 teáskanál vanília kivonat, ½ teáskanál almaecet, 2 bögre porcukor, 1 evőkanál + 1 teáskanál szójatej.

Elkészítés: A szójatejet és az almaecetet keverjük össze, majd hagyjuk 10 percig állni. Ezalatt a lenmagot áztassuk vízbe, és hagyjuk, hogy megszívja magát. A liszteket, a sütőport, a szódabikarbónát és a fűszereket keverjük össze egy tálba. A kókuszolajat, barnacukrot és vanília kivonatot tegyük egy edénybe, és kézi robotgéppel dolgozzuk el, majd adjuk hozzá az almaecetes tejet, és keverjük tovább.

Ezután jöhet bele a lenmag, amivel szintén eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket, a répát és az ananászt, amit alaposan összedolgozunk fakanállal vagy kézzel. A kapott masszát egy sütőformába tesszük, és 180°C-on 15-18 percig sütjük. Ha elkészült, kettévágjuk és hagyjuk kihűlni. A krém összetevőit egy tálba tesszük, és alaposan eldolgozzuk a robotgéppel, majd a kihűlt tésztákra kenjük, és egymásra halmozzuk a lapokat. A tetejét díszíthetjük mandulapehellyel vagy dióval.

Almás rétes Kép forrása: crazyforcrust.com

2/5 Almás rétes

Hozzávalók: 15g fenyőmag, 250g szeletelt alma, 10g citromlé (2tk), 20g cukor, 20g mazsola, 1 citrom reszelt héja, 15g zsemlemorzsa, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1 lap vajas tészta, szójatej (a kenéshez).

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra, majd a fenyőmagokat egy tepsibe szórva pirítsuk 5 percig.

Reszeljük le a citrom héját, és facsarjuk ki a levét, majd adjuk a szeletelt almához. Keverjük el, majd adjuk hozzá a cukrot, mazsolát, fahéjat és zsemlemorzsát, majd keverjük át alaposan. A vajas tésztát terítsük ki, nyújtsuk 2 cm vastagra és mindkét oldalon vagdossuk be.

Középre halmozzuk fel az almás keveréket, majd hajtogassuk rá a tésztafüleket, a végén pedig kenjük meg a tetejét szójatejjel. Nagyjából 30 percig süssük az előmelegített sütőben, majd kihűlve tálaljuk.

Lekváros omlós keksz Kép forrása: greatbritishchefs.com

3/5 Lekváros omlós keksz

Hozzávalók: 300g zabliszt (vagy más alternatíva), 60g porcukor, 55g almaszósz, 160g laktózmentes vaj.

A töltéshez és díszítéshez: diabetikus lekvár, porcukor és étcsokoládé.

Elkészítés: A lisztet és a porcukrok szitáljuk egy tálba, majd morzsoljuk hozzá a vajat és az almaszósszal együtt kezdjük el gyúrni. Mikor összeállat a tészta, nyújtsuk ki fél centi magasra, és tetszőleges formával kezdjük el kiszurkálni.

160°C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 12-14 percig a formára vágott tésztákat, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, töltsük meg lekvárral, vagy mártsuk olvasztott étcsokoládéba, esetleg hintsük meg porcukorral!

Csokis keksz Kép forrása: averiecooks.com

4/5 Csokis keksz

Hozzávalók: 30g kókuszzsír, 100g barnacukor, 45g mandulavaj, 75g mandulatej, 150 g zabliszt (vagy más alternatíva), 1/2 evőkanál sütőpor, 100g apróra vágott vegán fehér- vagy étcsokoládé.

Elkészítés: A kókuszzsírt keverjük el a cukorral, majd adjuk hozzá a mandulavajat és a tejet, és dolgozzuk el alaposan. Szitáljuk bele a lisztet és a sütőport, majd keverjük el. Az így kapott masszába szórjuk bele az apróra vágott csokoládét, és keverjük el.

Tegyük hűtőbe állni fél órára, majd egy kanál segítségével halmozzunk kis adagokat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Nagyjából 10-12 perc alatt 170°C-on készre sütjük a kekszeket, és kihűlve tálaljuk.

Mézeskalács Kép forrása: hu.pinterest.com

5/5 Mézeskalács

Hozzávalók: 2 bögre hajdina- vagy barna rizsliszt, 2 bögre pekándió, 1 bögre mandula, 1/2 bögre víz, 1/2 bögre juharszirupot, 4 evőkanál őrölt gyömbér, 2 evőkanál kókuszolaj, 2 evőkanál chia mag.

Díszítéshez (opcionális): 6 db eper, 2 evőkanál mandula vaj, 1 evőkanál hajdina liszt, 1 evőkanál kókuszvaj.

Elkészítés: Tegyük a pekándiót egy mixerbe, és aprítsuk liszt állagúvá, majd öntsük hozzá a vizet, a juharszirupot, a fűszereket, a lisztet, a chia magot és a kókuszolajat, majd gyúrjuk masszává.

Lisztezett felületen nyújtsuk ki a kapott tésztát, és szaggassunk belőle tetszőleges formákat. 180°C-ra előmelegített sütőbe nagyjából 15-20 perc alatt készre sütjük, és kihűlve tálaljuk.

Ha szeretnénk díszíteni, akkor a fent leírt hozzávalókat összemixeljük, és egy díszítőzsák segítségével kidekoráljuk a süteményeket.