4 sütőtökös finomság, amit azonnal megennél - Nyomtasd ki és tedd a receptes könyvedbe!

Írta: ,

Igazi vitamindús csemege a sütőtök, de nemcsak ezért annyira népszerű: egyszerűen mindenféle ételben jeleskedik, legyen az leves, főétel vagy édesség. Semleges édeskés ízével, krémes textúrájával és hívogató színével igazi király az alapanyagok közt. Lássunk most 4 szuper receptet, amit akár Halloween-ra is összedobhatsz!

Sütőtökös kenyér – vegán Kép forrása: sweetsimplevegan.com

Hozzávalók: 2 csésze gluténmentes zabliszt, ½ csésze mandulatej, 450g sütőtökpüré, másfél csésze magozott datolya, 2 evőkanál chia mag + 6 evőkanál víz keveréke, 2 teáskanál vanília kivonat, 1 teáskanál sütőtökpite fűszerkeverék, 1 teáskanál sütőpor, ½ teáskanál szódabikarbóna, ½ teáskanál só, (opcionális, de ajánlott: ½ csésze őrölt dió).

Krémsajt töltelék: 1/3 csésze vegán krémsajt, 1 közepes érett banán.

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra! Eközben a chia magot áztassuk be a vízbe, és hagyjuk, hogy megszívja magát. Közben készítsük el a krémsajt tölteléket, amihez a krémsajtot és a banánt egy villa segítségével összetörjük, és elkeverjük. Tegyük a datolyát és a sütőtökpürét egy turmixba, és dolgozzuk el jó alaposan. Egy tálba keverjük el a lisztet és a fűszereket, majd adjuk hozzá a vanília kivonatot és a mandulatejet, majd a sütőtökös masszát és az áztatott chia magot. Dolgozzuk jól össze, majd egy kenyérformába tegyük bele a felét, majd a sajtkrémet, és végül a tészta másik felét. Süssük 55 percig, majd kihűlést követően tálaljuk!

Sütőtökös krémleves Kép forrása: recipetineats.com

Hozzávalók: 1-1,5 nagy sütőtök, 2 db. sárgarépa, 2 teáskanál olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 diónyi friss gyömbér, 1,5 teáskanál garam masala, ½ teáskanál kurkuma, 400 ml zsíros kókusztej, 1 l víz (vagy alaplé), 2 nagy csipet só, frissen őrölt bors.

A tetejére: tökmagolaj, pirított tökmag.

Elkészítés: A félbe vágott tököt 180°C-os sütőben kb. 1 óra alatt puhára sütjük. A sütés első 30 perce után hozzárakjuk a meghámozott és nagyobb darabokra vágott répákat is. Eközben egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, majd üvegesre pároljunk rajta a felaprított hagymát. Ezután hozzáadjuk, és megfuttatjuk rajta az apróra vágott fokhagymát, és gyömbért, majd megszórjuk, és átforgatjuk a kurkumával, és a garam masalával, majd jöhet mellé a répa és a sütőtök húsa.

Felöntjük a kókusztejjel, és a víz felével, majd sózzuk, borsozzuk és hagyjuk összeforrni. Egy botmixerrel homogén állagúra, alaposan leturmixoljuk, úgy, hogy közben annyi vízzel pótoljuk, hogy elérjük a kívánt krémes, leves állagot. Összeforraljuk, és pár csepp tökmagolajjal, valamint pirított tökmaggal tálaljuk.