3 édes ízvilágú őszi vegán finomság

Írta: ,

Az egyik legizgalmasabb abban, ha másik évszakba lépünk át, hogy ez által új szezonális finomságokból készíthetünk ételeket. Köztudott ugyanis, hogy akkor tudunk a legegészségesebben étkezni, ha az aktuális, friss alapanyagokból alakítjuk ki az étrendünket, hiszen ezekben található a legtöbb vitamin és ásványi anyag. Azért, hogy minél könnyebben menjen az őszre hangolódás, elhoztam három receptet, melyek amellett, hogy istenien finomak, még szezonális alapanyagokból is készülnek.

Reggeli finomság sütőtökből Kép forrása: hotforfoodblog.com

Érdekes tény, hogy reggelire sokkal többen szeretnek édeskés ételeket fogyasztani, mint sósat. Nálam ez teljesen változó, leginkább az aktuális hangulatomtól függ, azonban most a többség ízlésének szeretnék kedvezni egy sütőtökös finomsággal.

Hozzávalók: Másfél evőkanál lenmag, 3 evőkanál víz, 3 bögre teljes kiőrlésű liszt, 2 teáskanál sütőpor, másfél teáskanál fahéj, ½ teáskanál őrölt gyömbér, ½ teáskanál tengeri só, ¼ teáskanál szegfűszeg, ¼ teáskanál szerecsendió, ¼ teáskanál minden fűszerből, 7 evőkanél kókuszzsír, 1 bögre juharszirup (vagy más szirup), ½ bögre sütőtök püré, ½ bögre növényitej, 1 teáskanál vanília kivonat

A mázhoz: Másfél bögre porcukor (nyers vagy barna), 2 – 2 és fél bögre növényi tej, 1 teáskanál juhar kivonat, ¼ bögre pekándió.

A lenmagot áztassuk be a vízbe 10 percre. A lisztet, a sütőport és a fűszereket keverjük el, közben a sütőt melegítsük elő 240° C-ra. A juharszirupot, a tökpürét és a vanília kivonatot keverjük össze, és tegyük félre.

A liszthez keverjük hozzá a kókuszzsírt, amíg morzsaszerű állagot nem kapunk, ezután adjuk hozzá az áztatott lenmagot, majd a folyadék keverékünket, és dolgozzuk el jó alaposan.

Lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk és háromszögekre vágjuk. Nagyjából 12 háromszögnek kell kijönnie, ez alapján saccoljuk be a méreteket. Sütőpapírral bélelt tepsibe kb. 12-15 percig sütjük. Ha aranybarnára sült, kivesszük, és hagyjuk kihűlni.

Ezközben elkészíthetjük a mázat, de anélkül is isteni finomság! A mázhoz nem kell mást tenni, mint a dió kivételével mindent felverünk egy habverő segítségével, majd a süteményekre adagoljuk, és a dióval díszítjük.

Vegán sütőtökös ravioli Kép forrása: hotforfoodblog.com

Továbbra is maradjunk a sütőtöknél, csakhogy ezúttal egy tésztaételt mutatok be, ami ebédre tökéletes fogás lehet! A raviolit sokat imádják, ez pedig az őszies, vegán kiadása!

Hozzávalók: Másfél csésze liszt, másfél csésze teljes kiőrlésű liszt, 1 csésze langyos víz, ½ teáskanál tengeri só

A töltelékhez: 1 bögre sütőtök püré, 1/3 bögre sótlan kesudió, 1/3 bögre élesztőpehely, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál citromlé, 3 gerezd fokhagyma, 1/3 bögre zöldség alaplé, 1 teáskanál tengeri só, 1 teáskanál zsálya, 1 teáskanál szárított bazsalikom, 1 teáskanál szerecsendió, ½ teáskanál fehérbors

A mártáshoz: 1 evőkanál vegán vaj, ¼ bögre apróra vágott vöröshagyma, 2 evőkanál zsálya, ¼ bögre fehérbor, tengeri só és őrölt bors.

A liszteket, a vizet és a sót összegyúrjuk, majd félretesszük állni. A töltelékhez minden hozzávalót egy mixerbe teszünk és össze turmixoljuk, amíg homogén állagúvá nem válik. Ezt követően a tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges kiszúróval formázzuk.

A kis tészta kockáink közepére egy teáskanálnyi tölteléket rakunk, majd a széleit az ujjunk segítségével kissé bevizezzük, és egy másik tésztával lefedjük, majd kissé a széleiket összenyomkodjuk. A raviolikat forrásba lévő vízbe tesszük főni, nagyjából 3 percre.

Közben egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rátesszük a hagymát dinsztelni, majd hozzáadjuk a zsályát és jó alaposan átforgatjuk. A megfőtt raviolikat a vajas keverékre tesszük, és kissé átpirítjuk, majd felöntjük a borral és fűszerezzük. Addig főzzük, amíg az alkohol elpárolog, tehát nagyjából 2-5 perc. A maradék töltelékkel együtt tálaljuk!