10+1 tipp az őszi lekvárfőzéshez

Kató Iringó
Írta: ,

A lekvárfőzéssel kapcsolatban sokaknak a nagy nyári befőzések jutnak eszükbe. Ám az őszi hónapok beköszöntével ugyanúgy érdemes a lekvárfőzésre időt szánni, hiszen ennek az évszaknak az ízeit így kiválóan átmenekíthetjük a télbe, méghozzá saját kezűleg. A szilva, az alma, a körte és a szőlő lehetnek az őszi lekvárfőzések főszereplői!

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 10+1 tippet, amelyeket ajánlott szem előtt tartani, ha belevágunk az őszi lekvárfőzésbe:

1. Lehetőség szerint a piacról, és azon belül is megbízható termelőtől vásároljunk gyümölcsöt, amely csakis friss és érett legyen – ezt pedig lehetőség szerint igyekezzük még aznap vagy másnap felhasználni. Bármennyire is próbálkozunk, nem friss, éretlen, hibás alapanyagból nem fogunk tudni finomságot alkotni!

2. Ha egy mód van rá, akkor tartósítószer és kristálycukor nélkül készítsük el a lekvárt, vagy ha ezektől semmiképpen sem tudunk megszabadulni, akkor is csökkentsük a mennyiségüket minimálisra. De jó ötlet lehet a finomított fehér cukrot  nyírfacukorra cserélni – ilyen esetben érdemes először beszórni vele a gyümölcsöt és kicsit állni hagyni, így könnyebb dolgunk lesz vele a főzés során.

3. Persze az sem mindegy, hogy milyen befőttesüveget használunk. Érdemes kisméretű, csavaros fajtát használni. A legfontosabb viszont, hogy jól záródjon, mert ha ennek nem tesz eleget, akkor hamar kárba megy majd a benne rejtőzködő mestermű!

4. A befőttesüvegek alapos tisztítása sarkalatos pontja a lekvárfőzésnek. Ha van mosogatógépünk, akkor viszonylag egyszerű a dolgunk, hiszen ennek segítségével hamar fertőtleníteni tudjuk az edényeket. Ám ha nem vagyunk ilyen mázlisták, akkor kicsit nagyobb macerával kell számolnunk: nagy fazekakba tegyük bele a befőttesüvegeket és fémtetőiket, aztán minimum 15 percig hagyjuk őket a bő vízben forrni. A kifőzés után az üvegeket meg kell szárítani, de ezt ne konyharuhával való eltörölgetést jelentsen, hanem valódi, levegőn valón szárítást. A legjobb, ha az övegeket a szájukkal lefelé a konyharuhára tesszük, és így hagyjuk őket maguktól megszáradni. Ezzel a módszerrel ugyanis elkerülhetjük, hogy az előzőleg kifertőtlenített üveg belsejébe valamilyen szennyeződést vigyünk be!