Vérzés szex után? Lehetséges okok és mikor kell aggódni, az orvos szerint

Szőke Angéla
Írta: ,
Vérzés szex után? Lehetséges okok és mikor kell aggódni, az orvos szerint

Kép forrása: nd3000/depositphotos.com

Hacsak nem menstruálsz, a szex utáni vér látványa aggodalomra adhat okot, pedig nem olyan ritka, mint gondolnánk. Nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, az orvosok szerint a legtöbb esetben menstruációs vérről van szó, mert a rendszertelen vérzéskor nem ritka, hogy szex után megindul a vérzés. Amennyiben nem a menzesz az ok, a vér forrása szinte minden esetben a méhnyak, de az is előfordul, hogy a méh belsejéből, vagy magából a vaginából jön a vér.

A méhnyakban végbemenő változások is okozhatják a vérzést. A terhesség alatt például a hormonoknak köszönhetően előfordulhat a méhnyak „ectropionja”, amit méhszájsebnek nevezünk, de a helyzet nem olyan komoly, mint amilyennek az elnevezés mutatja. Ilyenkor az történik, hogy a méhnyak csatorna kifordul és méhszájat fedő laphám helyére a csatorna hengerhámja kerül. A hengerhám szövete sérülékeny és véredényekkel van tele, amik érintésre kiszabadulhatnak. Ha tehát hozzáér a pénisz vagy a partner ujjai, az vérzést okozhat, de ez az állapot a legtöbb esetben nem igényel kezelést, ha az aktus utáni vérzés az egyetlen tünete. 

Jóindulatú méhnyaki polipok szintén okozhatnak vérzést, de ezek miatt sem kell túlságosan aggódnunk. Ezek a polypusok ugyanis mindössze olyan jóindulatú elváltozások, melyek csak ritka esetekben tartalmazhatnak rákos sejteket. Általában a méhben, a méhszájon, vagy a méhnyak csatornájában helyezkednek el.

A vérzés bizonyos esetben fertőzés eredménye is lehet, amit viszont mindenképpen ki kell vizsgáltatni.

A szexuális együttlét utáni vérzés oka a méhnyak gyulladását is jelentheti, amit nemi úton terjedő betegség is okozhat. A leggyakoribb ilyen a Chlamydia, ami az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő baktériumfertőzés.

Ugyan a fertőzött nők közel 85%-a teljesen panaszmentes, a tünet hüvelyi folyás, ciklusok között, illetve közösülést követően hüvelyi vérzés. Kezelése egyszerű, mindössze egy rövid ideig tartó antibiotikum kúra, mely teljes gyógyulást eredményez, azonban az a Chlamydiát nem szabad elhanyagolni, mert akár meddőséget is okozhat. 

A komolyabb esetekben a fertőzés mögött hosszabb lefolyású betegség is állhat, például cervikális (méhnyaki) diszplázia. Ez a méhnyak nyálkahártyasejtjeiben jelentkező elváltozás - a diszplázia kifejezés a sejtek rendellenes megjelenését jelenti - és a méhnyakrákot megelőző állapotnak tekinthető. A cervikális diszplázia bármely életkorban kialakulhat, de leggyakrabban a 25-35 év közötti nőknél jelentkezik. Általában a HPV (humán papillomavírus) fertőzés következtében alakul ki, amely egy olyan gyakori fertőzés, ami leginkább szexuális érintkezés útján terjed. A legtöbb esetben szerencsére hosszú távú következmények nélkül, spontán megszűnik. A HPV-fertőzés átlagos hossza a fiatal nők estén 3-6 hónap.

A változó korban levő nők esetében a szex utáni vérzést okozhatja a hüvely falán levő kis szakadás. A menopauza alatt ugyanis kevesebb ösztrogén termelődik, ezért pedig elvékonyodik a hüvely fala, mely így könnyebben megsérülhet aktus alatt.

Amennyiben az együttlét után erős a vérzés – tehát egy betétet átáztat egy óra alatt – vagy fájdalom jelentkezik - amit nem csökkent semmilyen fájdalomcsillapító - mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert valami komoly dolog állhat a háttérben. Az orvos ilyenkor kikérdezi a pácienst a menstruációs ciklusáról, annak esetleges rendszertelenségéről, a vérzés átlagos erősségétől, továbbá hogy jelentkezik-e egyéb altesti fájdalom, esetleg láz. Ilyenkor a szokásos nőgyógyászati vizsgálat során kenetet vehet szexuálisan terjedő betegségek teszteléshez is. 

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!