Vérzés szex után? Lehetséges okai és ekkor kell aggódni, az orvos szerint

Vérzés szex után? Lehetséges okai és ekkor kell aggódni, az orvos szerint

Címlap / Életmód / Egészség / Vérzés szex után? Lehetséges okai és ekkor kell aggódni, az orvos szerint

Hacsak nem menstruálsz, a szex utáni vér látványa aggodalomra adhat okot, pedig nem olyan ritka, mint gondolnánk. Nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, az orvosok szerint a legtöbb esetben menstruációs vérről van szó, mert a rendszertelen vérzéskor nem ritka, hogy szex után megindul a vérzés.

Amennyiben nem a menzesz az ok, a vér forrása szinte minden esetben a méhnyak, de az is előfordul, hogy a méh belsejéből, vagy magából a vaginából jön a vér.

A méhnyakban végbemenő változások is okozhatják a vérzést. A terhesség alatt például a hormonoknak köszönhetően előfordulhat a méhnyak „ectropionja”, amit méhszájsebnek nevezünk, de a helyzet nem olyan komoly, mint amilyennek az elnevezés mutatja. Ilyenkor az történik, hogy a méhnyak csatorna kifordul és méhszájat fedő laphám helyére a csatorna hengerhámja kerül. A hengerhám szövete sérülékeny és véredényekkel van tele, amik érintésre kiszabadulhatnak. Ha tehát hozzáér a pénisz vagy a partner ujjai, az vérzést okozhat, de ez az állapot a legtöbb esetben nem igényel kezelést, ha az aktus utáni vérzés az egyetlen tünete. 

Jóindulatú méhnyaki polipok szintén okozhatnak vérzést, de ezek miatt sem kell túlságosan aggódnunk.

Ezek a polypusok ugyanis mindössze olyan jóindulatú elváltozások, melyek csak ritka esetekben tartalmazhatnak rákos sejteket. Általában a méhben, a méhszájon, vagy a méhnyak csatornájában helyezkednek el.

A vérzés bizonyos esetben fertőzés eredménye is lehet, amit viszont mindenképpen ki kell vizsgáltatni.

A szexuális együttlét utáni vérzés oka a méhnyak gyulladását is jelentheti, amit nemi úton terjedő betegség is okozhat. A leggyakoribb ilyen a Chlamydia, ami az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő baktériumfertőzés.

Ugyan a fertőzött nők közel 85%-a teljesen panaszmentes, a tünet hüvelyi folyás, ciklusok között, illetve közösülést követően hüvelyi vérzés. Kezelése egyszerű, mindössze egy rövid ideig tartó antibiotikum kúra, mely teljes gyógyulást eredményez, azonban az a Chlamydiát nem szabad elhanyagolni, mert akár meddőséget is okozhat. 

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»