Változó korban vagy? Segítünk túlélni

Szendrey Adrienn
Írta: ,
Változó korban vagy? Segítünk túlélni

Kép forrása: depostphotos.com

Időnként váratlanul meleged lesz, kiver a víz? Ha már közelebb vagy az ötvenhez, akkor ezek a változókor jelei lehetnek. Minden nő másként éli meg ezt az életszakaszt, csakúgy, mint a menstruációs ciklusokat, illetve a terhességgel járó hormonális ingadozásokat. (x)

Vagyaim.hu

A változókor a nők életének természetes fázisa, a női szervezet hormonális átállásának időszaka. Ne tekintsük tehát betegségnek! A hormonális változás számos testi és lelki változással jár együtt. A változókorral járó tüneteket mindenki másképp éli meg. A nők a változókor lezárultával, természetes úton már nem eshetnek teherbe. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elveszítik nőiességüket. Nagyon fontos, hogy ezt az életszakaszt is az élet részének tekintsék, és nyitottak maradjanak az új dolgok és kihívások iránt.

Háromból két nő tapasztalja meg ez idő alatt a változókorral együtt járó jellegzetes tüneteket, amelyek közül a szabálytalanná váló ciklusok mellett a leggyakoribbak a hőhullámok, az alvászavarok, illetve a hangulatingadozások. A leggyakoribb tünet a hőhullám. Felmérések szerint a nők egy harmada szenved enyhébb és további egy harmada erősebb hőhullámoktól. Van, akinél csak néhány hétig tart, másoknál évekig. A hőhullámok gyakorisága is változó. Egy nap jelentkezhet 2, de akár 30 alkalommal is. Különösen zavaró, ha éjszaka tör elő, ilyenkor ugyanis sokan felébrednek miatta, és nem tudnak újra elaludni. Többnyire a hőérzet hullámként terjed a mellektől a nyak, a fej és a felkarok irányába. A hőhullámok súlyosságát befolyásolja a kor, a nemi hormonok szintje, a testtömeg-index (BMI), hogy a menopauza mely szakaszában jár az illető, illetve hogy dohányzik-e.

Mi okozza?

A hormonális változások által kiváltott „működési hiba” következményeként a bőr hajszálerei időről időre hirtelen kitágulhatnak, az így kialakuló fokozott véráramlás pedig hőmérséklet emelkedést és kipirulást okoz. A pirosság az arcról gyakran tovább terjed a hajas fejbőr, a nyak, a mellkas és a felkarok területére is. Magasabb lesz a testhőmérséklet, szaporává válhat a pulzus, emelkedhet a vérnyomás. Egyeseknél szédülés is jelentkezhet. A hőhullámot gyakran követi intenzív verítékezés, és sokaknál hidegségérzettel, borzongással zárul a folyamat. Vannak, akik a hőhullámot követően kimerültségről, fáradtságról panaszkodnak. A hőhullámok rendszertelen időközönként jelentkeznek, és egyes esetekben 24 óra alatt akár 30-szor is ismétlődhetnek. Általában néhány percig, vagy akár mindössze pár másodpercen át tartanak.

Mi a megoldás?

A hőhullámok által okozott kellemetlenségek enyhítésére van szelíd gyógymód, amit érdemes kipróbálni, és a nehéz időszakban rendszeresen használni. Olvass erről bővebben ebben az ingyenesen letölthető kiadványban.