Mi számít „túl sok időnek" szeretkezés nélkül? Szakértőink válaszolnak

Zabolai Margit
Írta: ,

Vajon mások milyen gyakran csinálják? És nekünk nem kellene többször? Boldogabbak lennénk, ha több lenne a szenvedély, vagy csak a túlszexualizált reklámipar akarja elhitetni velünk, hogy olyan fontos a nemiség? Talán nincs olyan ember, akiben ne merültek volna még fel ezek a kérdések. De vajon mit mondanak a számok? Mi valójában az „átlag fölötti” szex, és mikortól mondják a szakértők egy kapcsolatra azt, hogy az szexmentes?

Mennyi az annyi?

Hiába hívják fel rá a figyelmet a szexológusok és párterapeuták, hogy a mennyiség nem minden, mivel ez a legegyszerűbben összehasonlítható adat, egy kicsit mindenki kíváncsi arra, hogy mások vajon milyen gyakran szexelnek, és az ő kapcsolata ehhez képest milyen. Egy 26 ezer résztvevővel végzett, az Archives of Sexual Behavior-ban publikált tanulmány szerint az amerikaiak átlagosan évi 54 alkalommal, azaz nagyjából hetente egyszer élnek szexuális életet. Ennél is fontosabb kérdés azonban, hogy elégedettek-e ezzel a számmal?

Meglepő módon a kutatók azt találták, hogy a heti egy alkalommal szexuális életet élő párok voltak a legboldogabbak a kapcsolatukban, és bár a gyakoribb szexuális életet élők sem voltak boldogtalanok, a több szex nem vezetett nagyobb elégedettséghez.

Azok viszont, akik az átlaghoz képes ritkábban, azaz kevesebb mint heti egy alkalommal éltek szexuális életet, jellemzően kevésbé voltak elégedettek.

Szexmentes házasság

Bár a szexuális élet gyakorisága páronként eltérő lehet, sőt természetesen egy kapcsolaton belül is változhat, akár az idő múlásával, akár egy speciális időszakban – például gyermek érkezése, kiemelten stresszes időszakok, családi tragédiák vagy ha az egyik félnek átmenetileg távolabbra kell költöznie –, egyes szakértők használják a „szexmentes” vagy „szex nélküli” házasság terminusokat is.

Egy, a témával foglalkozó tanulmány szerzője, Dr. Donnolly ilyennek írja le azokat a monogám kapcsolatokat, amelyekben a párok legalább 6 hónapja nem szeretkeztek egymással – és számításai szerint ők körülbelül a párok 15%-át teszik ki –, egy másik szakértő, Michele Weiner Davis definíciója szerint pedig a szexmentes házasság az, amiben a párok évi 10 vagy kevesebb alkalommal vannak együtt.

Az ok fontosabb, mint maga a szex hiánya

Bár az átlagosnál ritkább szexuális életet élő párok a felmérés alapján kevésbé voltak elégedettek a kapcsolatukkal, a szakértők emlékeztetnek rá, hogy nem feltétlenül a szex hiánya, inkább a szex hiányának az oka lehet a probléma – vagyis azt a körülményt kell megoldani, ami miatt a párok elhidegültek egymástól.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv