Ez történik a testedben orgazmus alatt – megérted, miért van rá szükséged!

Nagy Niki
Írta: ,

Bár alapvetően nincs szükség orgazmusra ahhoz, hogy élvezd a szexet, azért a csúcs elérése mégiscsak cél és természetes emberi igény. Az orgazmus az evolúció eszköze a gyereknemzés elősegítésére, ezért nem csoda, hogy annyira jó – a tudomány meg is tudja magyarázni, hogy miért!

Leáll az agyad azon része, ami a logikus gondolkodásért felelős


via GIPHY

Nem véletlen, hogy szex közben az emberek sokkal bátrabbak és könnyebben kibújnak a saját bőrükből: az agynak azon része, amely a logikus gondolkozásért felel, ilyenkor háttérbe szorul, és az aktivitása jelentősen lecsökken. Az orbitofrontális kéreg szex közben „kikapcsol”, normál esetben pedig ez felelős az olyan tevékenységekért, mint a logikus érvelés, a döntéshozatal és az ítélkezés.

Ez a folyamat, mármint a kéreg aktivitásának csökkenése egyben azzal is jár, hogy a szorongás és a félelem háttérbe szorul, a gátlások pedig eltűnnek.

A jelenségnek evolúciós oka van: a félelem és a szorongás befolyásolja a szexuális vágyat, és azt eredményezheti, hogy az aktus nem jön létre, ez pedig fajfenntartási szempontból nem éppen a legkedvezőbb kimenet.

Az agy különböző területei aktívak orgazmus közben


via GIPHY

Kutatások kimutatták, hogy az agy egyébként egymástól távol eső, máskor együtt kevésbé működő területei egyszerre lesznek aktívak orgazmus közben: ilyen a szenzoros kéreg, a motoros területek, a hipotalamusz, a talamusz és a feketeállomány, amelyek mindegyike részt vesz az érzékelésben.

A talamusz összegyűjti az információkat az érintésről, a mozdulatokról, és előhoz olyan szexuális emlékeket vagy gondolatokat, amelyek segíthetnek elérni az orgazmusig, a hipotalamusz pedig szorgosan adja az utasítást a boldogsághormon, vagyis az oxitocin termelésére.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!