5 tévhit a fogamzásgátlásról, amivel nem árt, ha tisztában vagy

Kovács Andrea
Írta: ,
5 tévhit a fogamzásgátlásról, amivel nem árt, ha tisztában vagy

A fogamzásgátlás egy fontos kérdés, mégis ritkán beszélünk róla, ennek köszönhetően pedig rengeteg tévhit kering a témával kapcsolatban nem csak a fiatalok, de a tapasztaltabbak körében is. Ahhoz, hogy megtaláld a számodra megfelelő védekezési módszert és biztonságos szexuális életet élj, érdemes körültekintően tájékozódnod, és tisztázni az évek során berögzült félreértéseket!

Hónapokig tart, míg kiürül a fogamzásgátló a szervezetből Kép forrása: locari.jp

A tablettában lévő hormonok általában egy nap alatt kiürülnek a szervezetből, ezért akár a fogamzásgátló abbahagyásának másnapján is teherbe lehet esni. Többek között ezért is kell pontosan szedni minden nap. Ami miatt a nők mégis időt hagynak a tabletta szedése és a gyermeknemzés között az a menstruációs ciklus, aminek a rendeződését érdemes megvárni. Egyes esetekben ez pár hónapig is eltarthat, ami természetesen megnehezíti a teherbeesést is, az eredmény pedig nagyban függ attól is, hogy milyen volt a ciklusod a tabletta szedése előtt.

Normális esetben maximum két-három hónapot kell várni ahhoz, hogy megjelenjen a tabletta elhagyása utáni első vérzés. Ha mégsem történik meg ennyi idő alatt, akkor legjobb, ha felkeresed az orvosodat!   

A megszakításos közösülés legkevésbé sem tekinthető biztonságos fogamzásgátló megoldásnak, hiszen már az előváladékban is lehetnek spermiumok, melynek köszönhetően az együttlét nem kívánt terhességhez vezethet.  A fogamzásgátló módszerek hatékonyságát jelző Pearl Index szerint egy év alatt 100 nő közül körülbelül 8-40 nő teherbe esik, ha csupán az említett technikát használja védekezésként.

A nagy különbséget az okozza, hogy az értéket számtalan körülmény befolyásolhatja. Így például ha partnerünk nem rendelkezik elegendő tapasztalattal, könnyen előfordulhat, hogy nem fog tudni kellően „vigyázni” a szexuális együttlét során.

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!