5 tévhit a fogamzásgátlásról, amit jó lenne végre elfelejteni

Kovács Andrea
Írta: ,
5 tévhit a fogamzásgátlásról, amit jó lenne végre elfelejteni

A fogamzásgátlás egy fontos kérdés, mégis ritkán beszélünk róla, ennek köszönhetően pedig rengeteg tévhit kering a témával kapcsolatban nem csak a fiatalok, de a tapasztaltabbak körében is. Ahhoz, hogy megtaláld a számodra megfelelő védekezési módszert és biztonságos szexuális életet élj, érdemes körültekintően tájékozódnod, és tisztázni az évek során berögzült félreértéseket!

Vagyaim.hu Black Friday
A fogamzásgátló tabletta elhízást okoz Kép forrása: tumblr, lingeriebomb

Sok nő aggódik amiatt, hogy a fogamzásgátló súlygyarapodást eredményez... pedig felesleges! Egy 2011-es kutatás (amiben 49 korábbi tanulmány eredményeit elemezték) ugyanis kiderítette, hogy a fogamzásgátlók szedése és az elhízás között nem áll fenn bizonyító erejű kapcsolat. 

Az American Journal of Obstetrics and Gynecology nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azonban kicsit árnyalja ezt a képet: egyes szuszpenziós injekciók hatóanyagairól ugyanis kiderült, hogy mégis eredményezhetnek ilyen hatást.

Szóval ha aggódsz a súlyfelesleg miatt, a legjobb, ha konzultálsz az orvosoddal, hogy ő melyik gyógyszert ajánlja ebben az esetben!

Hónapokig tart, míg kiürül a fogamzásgátló a szervezetből Kép forrása: locari.jp

A tablettában lévő hormonok általában egy nap alatt kiürülnek a szervezetből, ezért akár a fogamzásgátló abbahagyásának másnapján is teherbe lehet esni. Többek között ezért is kell pontosan szedni minden nap.

Ami miatt a nők mégis időt hagynak a tabletta szedése és a gyermeknemzés között az a menstruációs ciklus, aminek a rendeződését érdemes megvárni. Egyes esetekben ez pár hónapig is eltarthat, ami természetesen megnehezíti a teherbeesést is, az eredmény pedig nagyban függ attól is, hogy milyen volt a ciklusod a tabletta szedése előtt.

Normális esetben maximum két-három hónapot kell várni ahhoz, hogy megjelenjen a tabletta elhagyása utáni első vérzés. Ha mégsem történik meg ennyi idő alatt, akkor legjobb, ha felkeresed az orvosodat!   

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)

Egészség és életmód

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni