5 tény a tamponodról, amit eddig még nem hallottál

Kovács Andrea
Írta: ,
5 tény a tamponodról, amit eddig még nem hallottál

Titkosügynökök nem csempésznek úgy bizalmas adatokat, mint amilyen diszkréten egy nő ki tud vinni egy tampont a munkahelyi asztaltól a mosdóig, pedig nem kellene, hogy ekkora tabu lengje körül a kis vérszívókat. Lehet, hogy minden hónapban használod őket, de a nagy titkolózás közben az alábbi tényekről biztosan lemaradtál.

Rengeteget költesz rájuk életed során

Egyes számítások szerint egy nő élete során körülbelül félmillió forintnak megfelelő összeget költhet tamponra (6 óránkénti cseréléssel és 4 napos vérzéssel számolva). Hogy miért van a tamponoknak olyan ára, mintha egy luxusterméket vennél magadnak minden hónapban, azt senki sem tudja. Nemrégiben még Obamát kérdezték arról, miért lehet olyan magas az adó a tamponokon, és ő maga is azt felelte, nem tudja, de gyanítja, hogy azért, mert férfiak hozták a törvényt. Köszi!

Közgazdászok egyébként felhívják a figyelmet arra is, hogy míg továbbra is általános, hogy a nők ugyanazért a munkáért kevesebbet keresnek, a havi vérzéssel járó kiadások tovább csökkentik a keresetük értékét. Komolyan, olyan forradalmi gondolat lenne, hogy a tampont meg a betétet fedezze a TB? Vagy hogy legalább ne 30 dkg lazacfilé árába kerüljenek?

Sokáig hitték, hogy a tampon orgazmust tud okozni

A tamponok tömegesen az 1930-as években kezdtek el terjedni, és a The Atlantic-ban megjelent cikk szerint kezdetben tartotta magát a tévhit, hogy a tampon felhelyezése, illetve használata orgazmust okozhat – ha az olyan könnyen menne, gondolhatnád.

Ezzel párhuzamosan élt a tévképzet is, hogy a tampon esetleg átszakíthatja a lányok szűzhártyáját.

Ma már szerencsére minden valamire való felvilágosító órán elmondják, hogy a szűzhártya alapesetben nem egy összefüggő szövet, máskülönben a vér sem tudna távozni azon keresztül, így az sem lehetséges, hogy valaki egy tamponnal veszítse el a szüzességét. Különösen, hogy ez azért kicsit összetettebb kérdés annál, minthogy átszakadt-e már valaki szűzhártyája.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba