5 tampontény, amiről még biztosan nem hallottál

Írta: ,

Titkosügynökök nem csempésznek úgy bizalmas adatokat, mint amilyen diszkréten egy nő ki tud vinni egy tampont a munkahelyi asztaltól a mosdóig, pedig nem kellene, hogy ekkora tabu lengje körül a kis vérszívókat. Lehet, hogy minden hónapban használod őket, de a nagy titkolózás közben az alábbi tényekről biztosan lemaradtál.

Sokáig hitték, hogy a tampon orgazmust tud okozni

1/5 Sokáig hitték, hogy a tampon orgazmust tud okozni

A tamponok tömegesen az 1930-as években kezdtek el terjedni, és a The Atlantic-ban megjelent cikk szerint kezdetben tartotta magát a tévhit, hogy a tampon felhelyezése, illetve használata orgazmust okozhat – ha az olyan könnyen menne, gondolhatnád.

Ezzel párhuzamosan élt a tévképzet is, hogy a tampon esetleg átszakíthatja a lányok szűzhártyáját. Ma már szerencsére minden valamire való felvilágosító órán elmondják, hogy a szűzhártya alapesetben nem egy összefüggő szövet, máskülönben a vér sem tudna távozni azon keresztül, így az sem lehetséges, hogy valaki egy tamponnal veszítse el a szüzességét. Különösen, hogy ez azért kicsit összetettebb kérdés annál, minthogy átszakadt-e már valaki szűzhártyája.

Rengeteget költesz rájuk életed során

2/5 Rengeteget költesz rájuk életed során

Egyes számítások szerint egy nő élete során körülbelül félmillió forintnak megfelelő összeget költhet tamponra (6 óránkénti cseréléssel és 4 napos vérzéssel számolva). Hogy miért van a tamponoknak olyan ára, mintha egy luxusterméket vennél magadnak minden hónapban, azt senki sem tudja. Nemrégiben még Obamát kérdezték arról, miért lehet olyan magas az adó a tamponokon, és ő maga is azt felelte, nem tudja, de gyanítja, hogy azért, mert férfiak hozták a törvényt.

Köszi!

Közgazdászok egyébként felhívják a figyelmet arra is, hogy míg továbbra is általános, hogy a nők ugyanazért a munkáért kevesebbet keresnek, a havi vérzéssel járó kiadások tovább csökkentik a keresetük értékét. Komolyan, olyan forradalmi gondolat lenne, hogy a tampont meg a betétet fedezze a TB? Vagy hogy legalább ne 30 dkg lazacfilé árába kerüljenek?

Amerikában az applikátor a menő, Ázsiában a tampon sem népszerű Kép forrása: look.co.uk

3/5 Amerikában az applikátor a menő, Ázsiában a tampon sem népszerű

A Capitalizing on the Curse: The Business of Menstruation című könyv szerint az Európai tamponhasznló nők 97%-a applikátor nélküli tampont használ. Ezek előnye, hogy diszkrétebbek és kevesebb szemetet termelnek, míg az applikátoros tamponokkal egyszerűbb higiénikusan bánni, és a megfelelő helyre illeszteni a tampont, bár e sorok írója tapasztalatból mondja, hogy a kis tamponcsövekkel való találkozásra nem a bostoni reptér női mosdója a legmegfelelőbb hely, 20 perccel a gép indulása előtt.

Amerikában egyébként a nők 70%-a használ tampont, többségük applikátorosat, Ázsiában és Latin-Amerikában azonban valamiért nem szeretik, ott a nőknek mindössze 3-4%-a használja ezt a megoldást menstruáció idején.

A tamponoknak is lejár a szavatossága

4/5 A tamponoknak is lejár a szavatossága

Bármilyen meglepő, a tamponoknak is van szavatossági ideje, egész pontosan 5 év. Ez azért van, mert ugyan egészségügyi felhasználásra alkalmasak, nem sterilek, tehát idővel elszaporodhatnak rajtuk bizonyos baktériumok.

Szakértők felhívják a figyelmet arra is, hogy nem feltétlenül tesz jót a tamponnak az sem, ha hetekig hánykolódik a táskádban. A műanyag bevonat ugyan védelmet jelent, de ha a tamponra valamilyen szennyeződés – akár csak por vagy parfüm – kerül, akkor a használata vaginális fertőzéseket okozhat.

A környezet megóvásában is segítenek

5/5 A környezet megóvásában is segítenek

Nevezzük ezt a tamponok egyik áldásos mellékhatásának: a Washington Post cikke szerint egy brit kutató fedezte fel, hogy a fehérítővel kezelt tamponokat fluoreszkáló színük miatt könnyebb kiszúrni a vízben, így a vízben úszó szennyeződéseket is könnyebb kiszúrni.

A cikk szerint a kutatók azóta tamponokat használnak arra, hogy kövessék a szennyvíz útját, vagy a vízi szennyeződések áramlását. Mi mindenre nem jók ezek!