5 tény a tamponról, amit eddig még biztosan nem hallottál

Schuster Borka
Írta: ,
5 tény a tamponról, amit eddig még biztosan nem hallottál

Titkosügynökök nem csempésznek úgy bizalmas adatokat, mint amilyen diszkréten egy nő ki tud vinni egy tampont a munkahelyi asztaltól a mosdóig, pedig nem kellene, hogy ekkora tabu lengje körül a kis vérszívókat. Lehet, hogy minden hónapban használod őket, de a nagy titkolózás közben az alábbi tényekről biztosan lemaradtál.

Sokáig hitték, hogy a tampon orgazmust tud okozni

A tamponok tömegesen az 1930-as években kezdtek el terjedni, és a The Atlantic-ban megjelent cikk szerint kezdetben tartotta magát a tévhit, hogy a tampon felhelyezése, illetve használata orgazmust okozhat – ha az olyan könnyen menne, gondolhatnád.

Ezzel párhuzamosan élt a tévképzet is, hogy a tampon esetleg átszakíthatja a lányok szűzhártyáját. Ma már szerencsére minden valamire való felvilágosító órán elmondják, hogy a szűzhártya alapesetben nem egy összefüggő szövet, máskülönben a vér sem tudna távozni azon keresztül, így az sem lehetséges, hogy valaki egy tamponnal veszítse el a szüzességét. Különösen, hogy ez azért kicsit összetettebb kérdés annál, minthogy átszakadt-e már valaki szűzhártyája.

Rengeteget költesz rájuk életed során

Egyes számítások szerint egy nő élete során körülbelül félmillió forintnak megfelelő összeget költhet tamponra (6 óránkénti cseréléssel és 4 napos vérzéssel számolva). Hogy miért van a tamponoknak olyan ára, mintha egy luxusterméket vennél magadnak minden hónapban, azt senki sem tudja. Nemrégiben még Obamát kérdezték arról, miért lehet olyan magas az adó a tamponokon, és ő maga is azt felelte, nem tudja, de gyanítja, hogy azért, mert férfiak hozták a törvényt.

Köszi!

Közgazdászok egyébként felhívják a figyelmet arra is, hogy míg továbbra is általános, hogy a nők ugyanazért a munkáért kevesebbet keresnek, a havi vérzéssel járó kiadások tovább csökkentik a keresetük értékét. Komolyan, olyan forradalmi gondolat lenne, hogy a tampont meg a betétet fedezze a TB? Vagy hogy legalább ne 30 dkg lazacfilé árába kerüljenek?

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba