Mi számít „túl sok időnek" szex nélkül? Íme a szakértők válasza

Kovács Andrea
Írta: ,

Vajon mások milyen gyakran csinálják? És nekünk nem kellene többször? Boldogabbak lennénk, ha több lenne a szenvedély, vagy csak a túlszexualizált reklámipar akarja elhitetni velünk, hogy olyan fontos a nemiség? Talán nincs olyan ember, akiben ne merültek volna még fel ezek a kérdések. De vajon mit mondanak a számok? Mi valójában az „átlag fölötti” szex, és mikortól mondják a szakértők egy kapcsolatra azt, hogy az szexmentes?

Vagyaim.hu

Mennyi az annyi?

Hiába hívják fel rá a figyelmet a szexológusok és párterapeuták, hogy a mennyiség nem minden, mivel ez a legegyszerűbben összehasonlítható adat, egy kicsit mindenki kíváncsi arra, hogy mások vajon milyen gyakran szexelnek, és az ő kapcsolata ehhez képest milyen. Egy 26 ezer résztvevővel végzett, az Archives of Sexual Behavior-ban publikált tanulmány szerint az amerikaiak átlagosan évi 54 alkalommal, azaz nagyjából hetente egyszer élnek szexuális életet. Ennél is fontosabb kérdés azonban, hogy elégedettek-e ezzel a számmal?

Meglepő módon a kutatók azt találták, hogy a heti egy alkalommal szexuális életet élő párok voltak a legboldogabbak a kapcsolatukban, és bár a gyakoribb szexuális életet élők sem voltak boldogtalanok, a több szex nem vezetett nagyobb elégedettséghez.

Azok viszont, akik az átlaghoz képes ritkábban, azaz kevesebb mint heti egy alkalommal éltek szexuális életet, jellemzően kevésbé voltak elégedettek.

Mi számít „túl sok időnek

Kép forrása: VitalikRadko/depositphotos.com

Szexmentes házasság

Bár a szexuális élet gyakorisága páronként eltérő lehet, sőt természetesen egy kapcsolaton belül is változhat, akár az idő múlásával, akár egy speciális időszakban – például gyermek érkezése, kiemelten stresszes időszakok, családi tragédiák vagy ha az egyik félnek átmenetileg távolabbra kell költöznie –, egyes szakértők használják a „szexmentes” vagy „szex nélküli” házasság terminusokat is.

Egy, a témával foglalkozó tanulmány szerzője, Dr. Donnolly ilyennek írja le azokat a monogám kapcsolatokat, amelyekben a párok legalább 6 hónapja nem szeretkeztek egymással – és számításai szerint ők körülbelül a párok 15%-át teszik ki –, egy másik szakértő, Michele Weiner Davis definíciója szerint pedig a szexmentes házasság az, amiben a párok évi 10 vagy kevesebb alkalommal vannak együtt.

Az ok fontosabb, mint maga a szex hiánya

Bár az átlagosnál ritkább szexuális életet élő párok a felmérés alapján kevésbé voltak elégedettek a kapcsolatukkal, a szakértők emlékeztetnek rá, hogy nem feltétlenül a szex hiánya, inkább a szex hiányának az oka lehet a probléma – vagyis azt a körülményt kell megoldani, ami miatt a párok elhidegültek egymástól.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?