5 dolog, amit a nőgyógyászod szeretne, hogy tudj

Írta: ,

Azt hiszed, mindent tudsz már a déltáji viszonyokról, így minden információd megvan, hogy odalent is egészséges maradj? Reméljük, valóban ez a helyzet – ám addig is elárulunk néhány összefüggést, ami talán mégis újdonságot jelent!

Az antibiotikumokról

A bakteriális eredetű betegségek kezelésére kapott gyógyszer befolyásolja a szervezet természetes flóráját, így magától értetődő módon a hüvelyét is.

Ezáltal növelheti a gombás fertőzés kockázatát az arra érzékenyeknél.

Érdemes lehet jótékony bacikat tartalmazó, probiotimukos tampon vagy egyéb készítmény használatáról egyeztetned a dokival, ha nálad is ez a helyzet.


Hallottál róla? Ez a nyugtalan nemiszerv-szindróma


A másik nagyon fontos tudnivaló, hogy az antibiotikumok befolyásolják a hormonalapú fogamzásgátlók hatékonyságát – magyarán kiegészítő védekezési módszerre van szükséged a gyógyszeres kezelés ideje alatt, illetve közvetlenül utána.

A hormonális változásokról

A szervezet működése elképesztően összetett szabályozó vegyületek termelődésének és gátlásának harmóniáján alapszik.

A női szervezet különösen „szeszélyes” ilyen szempontból, hiszen a nemi hormonok szintje mindig a menstruációs ciklus aktuális szakaszának felel meg.

Bizonyos életszakaszokban azonban még ennél is nagyobb változékonyság jellemzi a női testet: ilyen például a vérzés előtti időszak, a várandósság és a klimax.

Ilyenkor jellemzően megnő a gombás fertőzések kockázata, tehát indokolt az elővigyázatosság, ami a „veszélyes” helyzetek – például közfürdők – elkerülésében és a hüvelyflóra helyreállítására tett lépésekben nyilvánulhat meg.

A megelőzésben akár a természetes teafaolaj is a segítségedre lehet.