Mit kell tudni a probiotikumos tamponokról?

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A probiotikus tamponok sajnálatos módon nem szerepelnek a legtöbb nő bevásárló listáján, pedig az az igazság, hogy ezek az egyszerű termékek sok kényelmetlenségtől megkímélhetnék a gyengébbik nemet.

Mi is az a probiotikumos tampon?

A probiotikumos tamponok ugyanúgy működnek és ugyanúgy néznek ki, mint a megszokott tamponok, sőt, általában ugyanazokban a méretekben (mini, normál, szuper) szerezhetőek be.

A különbség a probiotikumos és a hagyományos tamponok között a funkciójukban keresendő. Bár mindkettő a menstruációs vér felfogására készült, előbbiek darabonként több milliárd jótékony baktériumot tartalmaznak.

Mivel a női hüvelyflóra éppen a menstruáció idején a leggyengébb, nem árt, ha rendszeresen támogatjuk a védekezőképességét annak érdekében, hogy a fertőzések elkerüljenek minket.

Erre nyújtanak kiváló lehetőséget a probiotikumos tamponok, amik baktériumtartalmuk véget meggátolják a gombás és más bakteriális eredetű betegségek kialakulását.

Hogyan működnek?

A probiotikumos tampont pontosan úgy kell használni, ahogy a korábban megszokott változatot.

A menstruáció erősségéhez mérten válasszuk ki a megfelelő méretet, majd helyezzük fel a fóliától megszabadított tampont a hüvelybe.

A testhő hatására megközelítőleg kilencven perc múlva a hordózó anyag felolvad, és a jótékony baktériumok kiszabadulnak.


Mindentől megvéd? 5 tévhit a probiotikumról


Miközben a tampon a menstruációs vért magába szívja, a baktériumok megtelepednek, erősítik a természetes védekezőrendszert, visszaállítják a hüvely megfelelő pH-értékét. 

Ez annak köszönhető, hogy a tamponban található baktériumok azonosak a hüvelyben fellelhető változatokkal, amik eredetileg is a védelmet támogatják (lecsökkent számuk kiváltatja a korábban említett betegségeket).