Mit kell tudni a probiotikumos tamponokról?

Írta: ,

A probiotikus tamponok sajnálatos módon nem szerepelnek a legtöbb nő bevásárló listáján, pedig az az igazság, hogy ezek az egyszerű termékek sok kényelmetlenségtől megkímélhetnék a gyengébbik nemet.

Mi is az a probiotikumos tampon?

1/6 Mi is az a probiotikumos tampon?

A probiotikumos tamponok ugyanúgy működnek és ugyanúgy néznek ki, mint a megszokott tamponok, sőt, általában ugyanazokban a méretekben (mini, normál, szuper) szerezhetőek be.

A különbség a probiotikumos és a hagyományos tamponok között a funkciójukban keresendő. Bár mindkettő a menstruációs vér felfogására készült, előbbiek darabonként több milliárd jótékony baktériumot tartalmaznak.

Mivel a női hüvelyflóra éppen a menstruáció idején a leggyengébb, nem árt, ha rendszeresen támogatjuk a védekezőképességét annak érdekében, hogy a fertőzések elkerüljenek minket.

Erre nyújtanak kiváló lehetőséget a probiotikumos tamponok, amik baktériumtartalmuk véget meggátolják a gombás és más bakteriális eredetű betegségek kialakulását.

Hogyan működnek?

2/6 Hogyan működnek?

A probiotikumos tampont pontosan úgy kell használni, ahogy a korábban megszokott változatot.

A menstruáció erősségéhez mérten válasszuk ki a megfelelő méretet, majd helyezzük fel a fóliától megszabadított tampont a hüvelybe.

A testhő hatására megközelítőleg kilencven perc múlva a hordózó anyag felolvad, és a jótékony baktériumok kiszabadulnak.


Mindentől megvéd? 5 tévhit a probiotikumról


Miközben a tampon a menstruációs vért magába szívja, a baktériumok megtelepednek, erősítik a természetes védekezőrendszert, visszaállítják a hüvely megfelelő pH-értékét. 

Ez annak köszönhető, hogy a tamponban található baktériumok azonosak a hüvelyben fellelhető változatokkal, amik eredetileg is a védelmet támogatják (lecsökkent számuk kiváltatja a korábban említett betegségeket).

Egészséges nő is használhatja?

3/6 Egészséges nő is használhatja?

Természetesen betegséggel nem küzdő, egészséges nők is használhatják a probiotikumos tamponokat, hiszen ezek valódi célja egyébként is a megelőzés.

A fertőzésekre hajlamosak számára mindenképpen ideális választás a hagyományos tamponok, betétek lecserélése, de azoknak is tökéletesek, akik éppen most vannak gyógyulófélben.

A probiotikumos tamponokra lehet egyfajta kiegészítő lehetőségként is tekinteni, de a komolyabb problémák esetén mindenképpen szükséges a nőgyógyásszal való konzultáció.

Egyes hüvelyben jelentkező problémák nem feltétlenül szüntethetőek meg a helyi kezeléssel, de egyébiránt a természetes flóra erősítésére mindenkinek szüksége lehet, kiemeltképpen a hormonális változások időszakaiban.

Csak menstruáció alatt?

4/6 Csak menstruáció alatt?

Egyes nézetek szerint már az sem túl egészséges, ha tampont használunk, hiszen ezek az eszközök a hüvelyen belül szívják fel a folyadékot.

Azok, akik mégis ezt az opciót választják, lehetőleg még probiotikumos tampont se használjanak a menstruációs időszakon kívül.

Ahhoz, hogy a tampont gond nélkül fel lehessen helyezni, szükséges az ideális környezet, márpedig ennek kialakulását a menstruáción kívüli természetes szárazság akadályozza.

A száraz hüvelybe felhelyezett tampon fájdalmat okozhat, valamint felsértheti a nyálkahártyát, ami ugyancsak fertőzést válthat ki.

A menstruáción kívül eső időszakon érdemes inkább vény nélkül kapható, applikátorral felhelyezhető hüvelykrémeket használni, amik egyébként ugyanezt a célt szolgálják.

Mikortól hatásos?

5/6 Mikortól hatásos?

Természetesen a probléma meglététől, mértékétől függ, mikortól tapasztalhatunk pozitív hatásokat.

Egyes nőknél már az első használat is javulást hozhat, míg másoknak akár három-négy ciklusban is végig probiotikumos tampont kell igénybe venniük a cél érdekében.

Amennyiben ennyi idő elteltével sem tapasztalunk számottevő javulást, célszerű konzultálnunk a nőgyógyásszal, ugyanis a probléma máshonnan is eredhet.

Annak érdekében, hogy a probiotikumos tampon maximálisan kifejthesse jótékony hatásait, a menstruáció alatt naponta legalább három darabot használjunk el belőle, kb. hat órás csereintervallumokban.

A túladagolás miatt nem kell aggódni, a lactobacillusok semmilyen negatív hatással nincsenek a szervezetre.

Miért nem használja mindenki?

6/6 Miért nem használja mindenki?

Felmerülhet a kérdés, hogy a számtalan előny (100%-ban természetes alapanyagok, hüvelyflóra erősítő baktériumok, megszokott védelem stb.) dacára miért nem használ gyakorlatilag minden nő probiotikumos tampont.

Az ok vélhetően az árban rejlik, ugyanis egy doboz nyolc-tizennégy tampont tartalmaz és átlagosan háromezer forintba kerül, tehát legalább ennyit kóstál egy menstruációs ciklus.

Való igaz, ez a megszokott ár többszöröse, de azok, akik rendszeresen visszatérő fertőzésekkel és kínos tünetekkel szembesülnek, jó eséllyel mindent megadnának az egészségükért.

Csupán a megelőzés végett nem sokan szánnak ennyit a menstruációjukra, de ha máskor nem is, a fertőzésveszélyes időszakokban, pl. nyáron, vagy medencehasználat során érdemes bevetni a probiotikumos tamponokat.