Mi az a perimenopauza? Az évtizedes változókor

Sándor Alexandra
Írta: ,

A menopauza előtti átmeneti szakasz általában a negyedik iksz betöltése után kezdődik, ám az sem ritka, hogy valakit már harmincas éveiben utolér. Orvosi értelemben egészen a petesejt-kilökődés megszűnéséig tart, utolsó 1-2 évében pedig minden addiginál erőteljesebb hormonális változás történik. Lássuk, mit kell minderről tudni!

A perimenopauza időtartama

Az átlagos perimenopauza négy esztendeig tart, ám nem számít kirívónak, ha valaki több mint egy évtizeden át tüneteket tapasztal.

Időtartamát az első jellegzetes panaszok – úgymint a hőhullámok, a mellérzékenység, a súlyosabb menstruációs kellemetlenségek, a libidócsökkenés, a hüvelyszárazság vagy a hangulatingadozás – megjelenésének kezdetétől a menstruáció elmaradása utáni első év végéig számítjuk.


Hüvelyszárazság nem csak változókor idején – Mit lehet ellene tenni?


A megélést nagyban befolyásolja, hogy miként állsz a jelenséghez: lelkileg sokkal könnyebb ugyanis, ha természetes változásként fogadod el, s nem esel tőle kétségbe.

A tünetek listája

Az imént említettünk ugyan néhány jellegzetes panaszt, ennél azonban bővebb a lista. A perimenopauza tipikus kellemetlenségei közé az alábbiak tartoznak:

hőhullámok,

– mellérzékenység,

– súlyosbodó premenstruációs szindróma,

libidócsökkenés,

– fáradtság,

– rendszertelen vérzés,

hüvelyszárazság,

– vizeletszivárgás,

– gyakoribb vizelési inger,

hangulatingadozás,

– alvásproblémák.

Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha szokatlanul erős, darabos vérzést tapasztalsz, több nappal tovább tart a menstruációd, köztes vérzés jelentkezik nálad, esetleg jelentősen lerövidült a ciklusod!