Késik a menstruációd? A terhességen kívül a következők lehetnek az okai

Sándor Alexandra
Írta: ,
Késik a menstruációd? A terhességen kívül a következők lehetnek az okai

A barátnőiddel sem osztod meg, hogy még mindig várat magára a Mikulás érkezése, hiszen nem akarod, hogy izgatottan a szájuk elé kapják a kezüket, és gólyahírt emlegessenek? Érdekes, hogy a köztudatban még mindig a terhesség a vérzéskimaradás elsőszámú oka, pedig a következő indokok egyikét élete során szinte minden nő megtapasztalja…

Régóta alkalmazol hormontartalmú fogamzásgátlót

Mivel hormonális fogamzásgátlás esetén „rendes” menstruáció helyett csupán álvérzés jelentkezik, tapasztalatból tudhatod, hogy ilyenkor rövidebb és gyengébb a vérzés.

A kis dózisú ösztrogén hatóanyagú tabletták, valamint a hormonkibocsátó spirálok meggátolják, hogy a méhfal nyálkahártyája a ciklus második felében megvastagodjon, így eleve nem kell annyi mindennek kiürülnie a szervezetedből, amikor elérkeznek a piros betűs napok.

Nem is hinnéd, milyen gyakori, hogy a havi vérzés elmarad az ilyen módszert alkalmazó nőknél. Ez jelenthet évente csupán néhány „virágzást”, viszont akár teljes megszűnést is.

Beszélj a nőgyógyászoddal, ha gyanítod, hogy ez áll a háttérben – mert bár elvileg nem befolyásolja a későbbi termékenységet, jó, ha megnyugtató választ kapsz tőle.

Valami nem stimmel a pajzsmirigyeddel

A nyakad első-alulsó részén található pillangó alakú mirigy számos hormonális folyamatot irányít a testedben.

Kulcsszerepet játszik az anyagcserében: biztosan hallottad már, hogy alulműködése esetén lassul a metabolizmus és megnő a hízás veszélye, ha pedig túlműködik, akkor már a pulzusszámból is érezhetően „felpörög” az ember.

Ám ritkábban hangoztatott tény, hogy „lusta” pajzsmirigy esetén leállhat a peteérés.

Erre a rendszertelen menstruációs ciklus figyelmeztet, és sajnos fennáll a meddőség kialakulásának veszélye – olvasható a The Obstetrician & Gynaecologist című szakfolyóiratban.

Megfelelő kezelés mellett azonban néhány hónapon belül helyreáll a rend.