Késik a menstruációd? A következők lehetnek az okai

Sándor Alexandra
Írta: ,
Késik a menstruációd? A következők lehetnek az okai

A barátnőiddel sem osztod meg, hogy még mindig várat magára a Mikulás érkezése, hiszen nem akarod, hogy izgatottan a szájuk elé kapják a kezüket, és gólyahírt emlegessenek? Érdekes, hogy a köztudatban még mindig a terhesség a vérzéskimaradás elsőszámú oka, pedig a következő indokok egyikét élete során szinte minden nő megtapasztalja…

Vagyaim.hu
PCOS

A policisztás petefészek szindróma napjaink egyik leggyakoribb női betegsége. Tünetei közé tartozik az akné, az egészséges életvitel ellenére bekövetkező hízás, továbbá a szokatlanul erős szőrnövekedés is.

Diagnózisa ma már jóval tágabb, mint régen, így nevével ellentétben inkább hormonális zavarként kell elképzelni, mintsem daganatos kórképként.

Lényege, hogy a petesejtek meg sem érnek, így a menstruáció sem következik be. Megnyilvánulhat hosszúra nyúlt ciklusok formájában, valamint teljes vérzéselmaradásban is.

Kölcsönhatásban állhat a cukoranyagcserével, így a PCOS-ben szenvedők körében az inzulinrezisztencia igen gyakori. Szerencsére megfelelő hormonális kezeléssel és bizonyos életmódbeli változtatásokkal sokat lehet javítani az érintettek életminőségén.

Veled is előfordul olykor, hogy kimarad a menstruációd?

Régóta alkalmazol hormontartalmú fogamzásgátlót

Mivel hormonális fogamzásgátlás esetén „rendes” menstruáció helyett csupán álvérzés jelentkezik, tapasztalatból tudhatod, hogy ilyenkor rövidebb és gyengébb a vérzés.

A kis dózisú ösztrogén hatóanyagú tabletták, valamint a hormonkibocsátó spirálok meggátolják, hogy a méhfal nyálkahártyája a ciklus második felében megvastagodjon, így eleve nem kell annyi mindennek kiürülnie a szervezetedből, amikor elérkeznek a piros betűs napok.

Nem is hinnéd, milyen gyakori, hogy a havi vérzés elmarad az ilyen módszert alkalmazó nőknél. Ez jelenthet évente csupán néhány „virágzást”, viszont akár teljes megszűnést is.

Beszélj a nőgyógyászoddal, ha gyanítod, hogy ez áll a háttérben – mert bár elvileg nem befolyásolja a későbbi termékenységet, jó, ha megnyugtató választ kapsz tőle.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?