Ez a leggyakoribb intim probléma, amivel a nők pszichológushoz fordulnak

Esztergály Lilla
Írta: ,
Ez a leggyakoribb intim probléma, amivel a nők pszichológushoz fordulnak

Kép forrása: Maud Chalard

Számos nő és természetesen férfi is küzd kisebb­-nagyobb problémákkal az intimitás, szexualitás terén, azonban gyakran inkább magukba fojtják, és nemhogy másokkal nem beszélik meg, de még maguk előtt sem nagyon ismerik el. Ha mégis eljutnak erre a pontra, egy szakember rengeteget tud segíteni a problémák megoldásában. Soproni Anita, a Netterápia.hu szexuálpszichológusa számolt be nekünk arról, milyen gondokkal fordulnak hozzá leggyakrabban a nők, illetve mi állhat tipikusan ezek hátterében. 

„A saját tapasztalatom az, hogy a szexualitást érintő konkrét problémák leggyakrabban az életünk egyéb területein fennálló problémákból erednek” – mondja a szakember.

„Ezért azokat többnyire komplexen, életünk más területeinek tükrében kell vizsgálnunk, tehát a párkapcsolati problémák, a munkahelyi gondok, és a családi konfliktusok felől kell megközelítenünk. A szexuálpszichológusnak így egy nagyon tág tudással kell rendelkeznie; jó, ha klinikai vagy tanácsadó szakpszichológus is egyben” folytatja. „Saját praxisomban leggyakrabban párkapcsolati nehézségekkel, önértékelési zavarokkal, női szerepekkel összefüggő kérdésekkel, gyerekvállalással kapcsolatos problémákkal, valamint szorongásos zavarokkal fordulnak hozzám a páciensek.”

A női szerepkonfliktusokat illetően a „Ki vagyok én?; Hogy legyek mindenütt jó?” törekvése és az önmegvalósítás nehézségei gyakran táptalaja a problémáknak. Gyakori, hogy a nők egy konkrét tünettel fordulnak szakemberhez, mint például a szexuális vágy hiánya, gyakori pánikrohamok, vagy a stressz, de mindezek mögött valójában a női szerepek közötti összeegyeztethetetlenség áll – Hogyan építsen karriert és alapítson családot is egyszerre? Hogyan legyen jó anya-­szerető-­háziasszony? És a sort még lehetne folytatni.

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv