Késik a menstruációd? A terhességen kívül ezek a lehetséges okok

Írta: ,

A barátnőiddel sem osztod meg, hogy még mindig várat magára a Mikulás érkezése, hiszen nem akarod, hogy izgatottan a szájuk elé kapják a kezüket, és gólyahírt emlegessenek? Érdekes, hogy a köztudatban még mindig a terhesség a vérzéskimaradás elsőszámú oka, pedig a következő indokok egyikét élete során szinte minden nő megtapasztalja…

Régóta alkalmazol hormontartalmú fogamzásgátlót

1/5 Régóta alkalmazol hormontartalmú fogamzásgátlót

Mivel hormonális fogamzásgátlás esetén „rendes” menstruáció helyett csupán álvérzés jelentkezik, tapasztalatból tudhatod, hogy ilyenkor rövidebb és gyengébb a vérzés.

A kis dózisú ösztrogén hatóanyagú tabletták, valamint a hormonkibocsátó spirálok meggátolják, hogy a méhfal nyálkahártyája a ciklus második felében megvastagodjon, így eleve nem kell annyi mindennek kiürülnie a szervezetedből, amikor elérkeznek a piros betűs napok.

Nem is hinnéd, milyen gyakori, hogy a havi vérzés elmarad az ilyen módszert alkalmazó nőknél. Ez jelenthet évente csupán néhány „virágzást”, viszont akár teljes megszűnést is.

Beszélj a nőgyógyászoddal, ha gyanítod, hogy ez áll a háttérben – mert bár elvileg nem befolyásolja a későbbi termékenységet, jó, ha megnyugtató választ kapsz tőle.

Valami nem stimmel a pajzsmirigyeddel

2/5 Valami nem stimmel a pajzsmirigyeddel

A nyakad első-alulsó részén található pillangó alakú mirigy számos hormonális folyamatot irányít a testedben.

Kulcsszerepet játszik az anyagcserében: biztosan hallottad már, hogy alulműködése esetén lassul a metabolizmus és megnő a hízás veszélye, ha pedig túlműködik, akkor már a pulzusszámból is érezhetően „felpörög” az ember.

Ám ritkábban hangoztatott tény, hogy „lusta” pajzsmirigy esetén leállhat a peteérés.

Erre a rendszertelen menstruációs ciklus figyelmeztet, és sajnos fennáll a meddőség kialakulásának veszélye – olvasható a The Obstetrician & Gynaecologist című szakfolyóiratban.

Megfelelő kezelés mellett azonban néhány hónapon belül helyreáll a rend.

Mániákusan edzel

3/5 Mániákusan edzel

Akkor is rohansz az edzőterembe, ha még sajognak az izmaid az előző napi sportolástól? Vagy egyenesen azzal szoktál viccelődni, hogy akár be is költözhetnél az öltözőbe?

A túledzés és a tápanyaghiány a tüszőrepedés leállását eredményezi a gyors fogyás mellett.

Ha tehát sokat fogytál rövid idő alatt, vagy pedig 19 alá csökkent a testtömegindexed, ideje újragondolni, hogy tulajdonképpen mennyi mozgásra és ételre van szükséged.

A megfelelő életmód segít benne, hogy néhány hónapon belül visszatérjen a ciklusod a megszokott kerékvágásba.


Tippek! Hogyan szedj fel 5 kilót egészségesen?


Ha viszont nagyon sokáig figyelmen kívül hagyod a dolgot, még a korai csontritkulást is kockáztatod – mert a szervezeted kétségbeesésében ilyen tápanyag-raktárak után nyúl.

Hatalmába kerített a stressz

4/5 Hatalmába kerített a stressz

Sokat túlóráztál mostanában, vagy a magánéletben ért valami trauma? A tested szempontjából mindegy, mi történt, hiszen a reakciója ugyanaz.

Krónikus feszültség esetén ugyanis folyton „harcolj vagy menekülj” üzemmódban vagy, és evolúciós okok miatt egyszerűen bele van kódolva a szervezetedbe, hogy ez nem megfelelő időpont az utódlásra.

A terhesség megelőzésének pedig legegyszerűbb módja, ha a hormonjaid leállítják a ciklusodat. Ez természetes folyamat, tehát egy-két kimaradt menstruáció korántsem tragédia, amennyiben tudod, hogy mitől van.

Hosszabb szünet vagy ismeretlen ok esetén azonban fordulj orvoshoz, mert lehet, hogy valamilyen kezelésre is szükséged van.

PCOS

5/5 PCOS

A policisztás petefészek szindróma napjaink egyik leggyakoribb női betegsége. Tünetei közé tartozik az akné, az egészséges életvitel ellenére bekövetkező hízás, továbbá a szokatlanul erős szőrnövekedés is.

Diagnózisa ma már jóval tágabb, mint régen, így nevével ellentétben inkább hormonális zavarként kell elképzelni, mintsem daganatos kórképként.

Lényege, hogy a petesejtek meg sem érnek, így a menstruáció sem következik be. Megnyilvánulhat hosszúra nyúlt ciklusok formájában, valamint teljes vérzéselmaradásban is.

Kölcsönhatásban állhat a cukoranyagcserével, így a PCOS-ben szenvedők körében az inzulinrezisztencia igen gyakori. Szerencsére megfelelő hormonális kezeléssel és bizonyos életmódbeli változtatásokkal sokat lehet javítani az érintettek életminőségén.

Veled is előfordul olykor, hogy kimarad a menstruációd?