Kellemetlen szag „odalent”: mi lehet az oka?

Írta: ,

„Hiába próbálok minden lehetséges eszközzel megszabadulni a furcsa illattól odalent, hiába tusolok le naponta többször, és használok speciális lemosót azon a területen, a szag marad, én pedig szégyellem. Mit tehetek ellene?” – hangzik a kérdés, amit sok nő még az orvosának sem tesz fel. Megpróbáljuk felvázolni a lehetőségeket, hogy egy kicsit tisztábban láss a kényes ügyben.

Akár normális is lehet

A kellemetlen hüvelyi szaggal az a legfőbb probléma, hogy más panasz hiányában csak igen szélsőséges esetben lehet tünetként értékelni – hiszen mindenkinek a szervezete más, ennélfogva az ottani flóra is bizonyos keretek között eltér.

Árulkodó jel lehet a szag változása, ami nem a ciklusodtól függően jelentkezik.

A hirtelen felerősödő szag a legtöbb esetben fertőzésre utal.

Ha viszont úgy érzed, egész életedben „büdös voltál odalent”, akkor nem gyógyszerre, sokkal inkább a tested elfogadására van szükséged.

A fertőzések

Noha a gombásodás okozta folyás nem mindig szagos, vannak olyan fertőzések, amelyeknél ez egyértelműen beazonosítható tünetet jelent.

A bakteriális vaginózis – tehát a bacik túlszaporodásával járó gond – például halszagú váladékkal jár.


Nagy a baj? 7 női ráktünet, amit nem szabad figyelmen kívül hagynod


Az egyik leggyakoribb nemi betegség a trichomoniázis, amelynek a kórokozói rövid ideig akár törölközőn és vécéülőkén is életképesek, ugyancsak uszonyosokra emlékeztető bűzzel jelez.