Hüvelyszárazság nem csak változókor idején – Mit lehet ellene tenni?

Sándor Alexandra
Írta: ,
Hüvelyszárazság nem csak változókor idején – Mit lehet ellene tenni?

Viszkető, égő érzést tapasztalsz a legmeghittebb pillanatokban, esetleg már máskor is? A hüvelyszárazság nem tabu, hanem világszerte több tízmillió nőt érintő probléma, melyről mindenképpen érdemes beszélni. 

Mi okozza a panaszokat?

A hüvely falát többrétegű hám béleli, melynek állandó megújulását a petefészek által termelt nemi hormonok, közülük is elsősorban az ösztrogén hormon szabályozza. Ugyancsak ez felelős a hüvely síkosításáért felelős mirigyek működéséért.

Ha az ösztrogénszint lecsökken, a hüvelyt bélelő hámréteg elvékonyodik, és a mirigyek működése is hanyatlik, ezért  a hüvely kiszárad, rugalmatlanná válik, a sorvadt hám pedig sérülékenyebb lesz.

Így alakul ki az úgynevezett hüvelysorvadás, ami igen kellemetlen égő-viszkető érzéssel jár.

Hüvelyszárazság azonban nem csupán a menopauza hormonális változásai miatt alakulhat ki, hanem számos lelki tényező, párkapcsolati problémák, túl kevés előjáték, gyakori hüvelyöblítés is előidézheti.  

A szülés után átmenetileg alacsonyabb ösztrogén-szint, szintén okozhat ilyen panaszokat, és sajnos kemoterápia, sugárkezelés, a petefészek műtéti eltávolítása, valamint egyes gyógyszerek is hasonló változásokat eredményeznek.

Segíts a testednek!

Ne ess abba a hibába, hogy az aktuális életszakasz természetes velejárójaként tekintesz a hüvelyszárazságra!

Már elődeink is bevetettek különböző természetes praktikákat a probléma megoldására.


Tippek: 7 természetes mód a változókor tüneteinek enyhítésére


Az aloe vera, a körömvirág, a teafa és a tigrisfű kivonata egytől egyig segítenek a panasz leküzdésében, hiszen hozzájárulnak a hüvelyhám megújulásához.

Napjainkban pedig már a hüvelyhám nedvességtartalmát visszaállító hialuronsavat tartalmazó készítmények is kaphatók a patikában. 

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!