Hüvelyszárazság nem csak változókor idején – Mit lehet ellene tenni?

Írta: ,

Viszkető, égő érzést tapasztalsz a legmeghittebb pillanatokban, esetleg már máskor is? A hüvelyszárazság nem tabu, hanem világszerte több tízmillió nőt érintő probléma, melyről mindenképpen érdemes beszélni. 

Mi okozza a panaszokat?

1/5 Mi okozza a panaszokat?

A hüvely falát többrétegű hám béleli, melynek állandó megújulását a petefészek által termelt nemi hormonok, közülük is elsősorban az ösztrogén hormon szabályozza. Ugyancsak ez felelős a hüvely síkosításáért felelős mirigyek működéséért.

Ha az ösztrogénszint lecsökken, a hüvelyt bélelő hámréteg elvékonyodik, és a mirigyek működése is hanyatlik, ezért  a hüvely kiszárad, rugalmatlanná válik, a sorvadt hám pedig sérülékenyebb lesz.

Így alakul ki az úgynevezett hüvelysorvadás, ami igen kellemetlen égő-viszkető érzéssel jár.

Hüvelyszárazság azonban nem csupán a menopauza hormonális változásai miatt alakulhat ki, hanem számos lelki tényező, párkapcsolati problémák, túl kevés előjáték, gyakori hüvelyöblítés is előidézheti.  

A szülés után átmenetileg alacsonyabb ösztrogén-szint, szintén okozhat ilyen panaszokat, és sajnos kemoterápia, sugárkezelés, a petefészek műtéti eltávolítása, valamint egyes gyógyszerek is hasonló változásokat eredményeznek.

Segíts a testednek!

2/5 Segíts a testednek!

Ne ess abba a hibába, hogy az aktuális életszakasz természetes velejárójaként tekintesz a hüvelyszárazságra!

Már elődeink is bevetettek különböző természetes praktikákat a probléma megoldására.


Tippek: 7 természetes mód a változókor tüneteinek enyhítésére


Az aloe vera, a körömvirág, a teafa és a tigrisfű kivonata egytől egyig segítenek a panasz leküzdésében, hiszen hozzájárulnak a hüvelyhám megújulásához.

Napjainkban pedig már a hüvelyhám nedvességtartalmát visszaállító hialuronsavat tartalmazó készítmények is kaphatók a patikában. 

Ébreszd fel a vágyat!

3/5 Ébreszd fel a vágyat!

A hüvelyszárazság könnyen ördögi körbe sodorhat. A hormonális változások ugyanis vékonyabbá teszik a hüvelyfalat, s egyre fájdalmasabbá a szexet ezáltal.

Eleinte talán nem könnyű visszalendülni a régi kerékvágásba, mégis megéri – hiszen minél több együttlétre kerül sor, a helyi vérkeringés annál jobban javul, tehát egyre gyorsabb a regeneráció.

Mindenképpen szakítsatok időt a nyugodt összebújásra, melynek a megfelelő hosszúságú előjáték az alapja.

Ha azért szoktad visszautasítani a párodat mostanában, mert egyéb kellemetlen tüneteid is vannak – úgymint alvászavar, hólyagproblémák vagy depresszív hangulat –, mindenképpen beszélj róla az orvosoddal! 

Hormonterápia

4/5 Hormonterápia

Amennyiben  a csökkent hormontermelés miatt több tünettől is szenvedsz, orvosod jó eséllyel hormonterápiát ír fel, ami azon alapszik, hogy a szabályozó vegyületeket külső forrásból juttatod a szervezetedbe.

Az adagolás többnyire hüvelygyűrűn, felhelyezendő tablettán vagy ugyancsak helyileg alkalmazandó krémen keresztül történik.

Ezeket azonban nem mindenki használhatja: ellenjavalltak például mell- vagy méhtestrák, tisztázatlan eredetű vérzés, várandósság vagy pedig szoptatás esetén.

A hormonterápiát annak lehetséges mellékhatásai miatt sokan inkább elkerülik, illetve alternatív módszerekkel helyettesítik.

Tisztálkodás okosan

5/5 Tisztálkodás okosan

A hüvelyszárazságot kísérő égő-viszkető érzés miatt nagyobb kísértést érezhetsz a minél alaposabb intim tisztálkodásra.

Noha a higiénia mindig rendkívül fontos, a belső öblítéssel, továbbá az illatosított tisztálkodószerek hüvely közelében történő használatával rengeteget árthatsz.

A hüvelynek ugyanis megvan a maga flórája, amit ezzel igencsak felborítasz: pont azt az áttetsző védőréteget mosod le velük, amelyet inkább gyarapítani kellene.

Fontos, hogy ha hosszan fennálló hüvelyszárazságot tapasztalsz, házi praktika helyett kérj szakszerű tanácsot orvostól vagy gyógyszerésztől! A személyre szabott tájékoztatást ugyanis semmi sem pótolja.