Havonta görcsölsz? Van természetes segítség!

Szendrey Adrienn
Írta: ,

Vannak lányok, akik soha sem tapasztalnak menstruációs fájdalmat, míg mások a kínok kínját élik át az alatt a pár nap alatt. Bár a fájdalom természetes velejárója a menstruációnak, nem kell annak tekinteni még sem. Szelíd megoldásokkal a fájdalmas tünetek csökkenthetőek. (x)

A menstruáció mindenki számára egyedi élmény, ami normális esetben havi rendszerességgel bekövetkező és négy-öt napig tartó, több-kevesebb kellemetlenséggel járó esemény. Azok a nők, akinél fájdalommal is jár a menstruáció, leginkább az alhasi és az alsó háti részen, a medence környékén tapasztalhatnak változó erősségű tompa vagy görcsszerű fájdalmat. Néha előfordul hányinger, hányás vagy fejfájás. A panaszok rendszerint a menstruáció első napján kezdődnek, egy ideig fokozódnak, majd 1-2 nap múlva alábbhagynak.

A fájdalmas menstruáció szinte a leggyakoribb, ciklussal kapcsolatos probléma a nők életében. Aligha van olyan nő, aki egyszer-kétszer vagy akár rendszeresen ne lenne "áldozata" a fájdalmas görcsöknek. Ezeken a „nehéz napokon” sok nő nem tud tanulni, dolgozni, a társas kapcsolatokat is kerüli és legszívesebben az ágyon feküdne összegörnyedve egész nap.

A görcsök hátterében egy prosztaglandin nevű vegyület áll, melynek hatására a méhizomzat összehúzódik, elősegítve ezzel a méhnyálkahártya leválását, de normál esetben ez a vegyület nem okoz fájdalmas görcsöket, csak akkor, ha a szintje magasabb a kelleténél. 

Azok a fájdalmas menstruációk, amelyek a kamaszkori első havi vérzéstől sok éven át visszatérnek, feltehetően hormonális eredetűek és szervi elváltozások ritkán állnak a háttérben. Ez a fajta fájdalom általában 16-25 év között a legrosszabb, amikor a hölgyek rendszerint még nem szülnek. 

A fájdalomba ne törődj bele te sem. Nem valószínű, hogy így tervezted, vagy tervezed női létezésed megélését, nem a görcsök elfogadása, vagy az azokkal való együttélés elsajátítása a feladat, hanem az, hogy tanulj meg tenni ellene.

Hogyan kezelhető?

Enyhe fájdalom esetén segíthet a mozgás és a menstruáció alatt alkalmazott görcsoldók. Van azonban természetes megoldás is!  A homeopátiás szerekből kiváló „koktélok keverhetőek”, amelyeket a különböző egyéni tünetek alapján állítunk össze.