Hallottál már a nyugtalan nemiszerv-szindrómáról? Megeshet, hogy téged is érint

Kovács Andrea
Írta: ,
Hallottál már a nyugtalan nemiszerv-szindrómáról? Megeshet, hogy téged is érint

A nyugtalan láb szindrómáról talán már hallottál, amely kellemetlen végtagi érzetekkel akadályoz a pihentető alvásban. Nos, ennek más testtájra kiterjedő változata is létezik, amely bizsergő, égő vagy viszkető tapasztalattal jár a Medscape című szakfolyóirat összefoglalója szerint.

Idegrendszeri okok

A Medscape-ben egyszerűen „a nemi szervek és a medencetájék nyugtalanságaként” definiálják a problémát, amelyet először „állandó szexuális izgalom szindróma” néven rögzítettek először még 2001-ben.

A szakértők akkor még azt hitték, hogy szexuális okok állnak a hátterében. Azóta viszony nyilvánvalóvá vált, hogy a nemi életnek vajmi kevés köze van hozzá, sokkal inkább az idegrendszeri okból bekövetkező nyugtalan láb szindróma rokona. A felismerés azonban nem vezetett túl messzire, hiszen a probléma konkrét kiváltó tényezői továbbra is tisztázatlanok.

Kevés kutatás született eddig a témában, és a meglévők eredményeit sem lehet feltétlenül hitelesnek tekinteni.

A kezelés módjai

Mivel a kórképet még csak nemrégiben rögzítették, nem lehet általánosan elfogadott terápiás módszerről beszélni.

A nyugtalan láb szindrómához való hasonlóság miatt azonban a szakértők valószínűnek tartják, hogy ugyanaz a gyógyszeres kezelés segíthet, mint az arra panaszkodó betegeknek.

Olyan készítményekről van szó, melyek serkentik az agy dopamin-termelését, így például más ezzel kapcsolatos problémáknál, úgymint a Parkinson-kórnál is használják őket.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!