3 dolog, ami befolyásolja a fogamzásgátló hatékonyságát

Szirák Viki
Írta: ,

A fogamzásgátlók rendkívül hatékonyak, és megközelítőleg 99 százalékos arányban meggátolják a nem kívánt terhességeket. Azonban elgondolkodtató: vajon mi lehet az oka annak, hogy a védelem mégsem 100 százalékos? Most eláruljuk, melyek azok a meglepő dolgok, amelyek negatív irányba befolyásolhatják a fogamzásgátlók hatékonyságát!

Vagyaim.hu Black Friday

Az elmúlt évtizedekben az óvszer mellett egyre több fogamzásgátló módszerrel állt elő az orvostudomány. Már létezik hormonális spirál, pesszárium, sőt, még injekció is, de még mindig a tabletta a leggyakrabban használt megoldás a nők körében. Azonban érdemes tudnod, pontosan milyen gyógyszert írt fel a nőgyógyászod, mivel több kombináció is kapható.

Léteznek kombinált készítmények, amelyek ösztrogén- és progeszteronhormont is tartalmaznak, de még ezen belül is több változatot találsz. Van, amelyiknél 7 nap szünetet kell tartani, és van, amelyiknél placebo tablettát kell szedni. Míg a minitabletták csak progeszteront tartalmaznak, emiatt viszont muszáj ugyanabban az időben bevenned őket.3 dolog, ami befolyásolja a fogamzásgátló hatékonyságát

1. Elfelejted bevenni az első tablettákat

Ha tablettát szedsz, akkor a 21. szem után szünetet kell tartanod hét napon keresztül. Ekkor kerül sor a menstruációdra is, és bár nem szeded a gyógyszert, ilyenkor is védett vagy. Azonban fontos, hogy ne felejtsd el a kijelölt napon elkezdni ismét a tabletták szedését. Amikor ugyanis az új levél kezdetén felejtesz el egy-két szemet, az azt jelenti, hogy a következő levél kezdéséig nem biztos, hogy maximálisan védett vagy a teherbeeséssel szemben.