3 dolog, ami befolyásolja a fogamzásgátló hatékonyságát

Szirák Viki
Írta: ,

A fogamzásgátlók rendkívül hatékonyak, és megközelítőleg 99 százalékos arányban meggátolják a nem kívánt terhességeket. Azonban elgondolkodtató: vajon mi lehet az oka annak, hogy a védelem mégsem 100 százalékos? Most eláruljuk, melyek azok a meglepő dolgok, amelyek negatív irányba befolyásolhatják a fogamzásgátlók hatékonyságát!

Az elmúlt évtizedekben az óvszer mellett egyre több fogamzásgátló módszerrel állt elő az orvostudomány. Már létezik hormonális spirál, pesszárium, sőt, még injekció is, de még mindig a tabletta a leggyakrabban használt megoldás a nők körében. Azonban érdemes tudnod, pontosan milyen gyógyszert írt fel a nőgyógyászod, mivel több kombináció is kapható.

Léteznek kombinált készítmények, amelyek ösztrogén- és progeszteronhormont is tartalmaznak, de még ezen belül is több változatot találsz. Van, amelyiknél 7 nap szünetet kell tartani, és van, amelyiknél placebo tablettát kell szedni. Míg a minitabletták csak progeszteront tartalmaznak, emiatt viszont muszáj ugyanabban az időben bevenned őket.3 dolog, ami befolyásolja a fogamzásgátló hatékonyságát

1. Elfelejted bevenni az első tablettákat

Ha tablettát szedsz, akkor a 21. szem után szünetet kell tartanod hét napon keresztül. Ekkor kerül sor a menstruációdra is, és bár nem szeded a gyógyszert, ilyenkor is védett vagy. Azonban fontos, hogy ne felejtsd el a kijelölt napon elkezdni ismét a tabletták szedését. Amikor ugyanis az új levél kezdetén felejtesz el egy-két szemet, az azt jelenti, hogy a következő levél kezdéséig nem biztos, hogy maximálisan védett vagy a teherbeeséssel szemben.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!