A fogamzásgátló abbahagyásának negatív hatásai

Kovács Andrea
Írta: ,
A fogamzásgátló abbahagyásának negatív hatásai

Korábbi cikkünkben sorra vettük, milyen pozitív változásokkal jár, ha abbahagyod a fogamzásgátló szedését. A kép viszont csak úgy lesz teljes, ha a dolog rosszabb oldalának is utánajárunk kicsit!

Mivel a fogamzásgátló hormonális szinten hoz változásokat, csökkenti a távozó vér mennyiségét, és persze a görcsöket is sok esetben teljesen kizárja. Abbahagyása után ezek visszatérhetnek, és ha sokáig szedted a fogamzásgátlót, akkor talán még erősebbnek élheted meg a tüneteket.

Furcsa lehet az, hogy a szokásosnál jóval több betétre, tamponra lesz szükséged, illetve nem csupán a távozó váladék mennyisége lesz jelentősebb, valószínűleg a vérzéssel eltelt napok száma is növekszik. Persze, ha minden rendben van, akkor egy idő után ez is rendszeressé és megszokottá válik, de az elején biztosan kellemetlen lesz, hogy ismét a görcsoldód után kell nyúlnod, ráadásul sokkal nyűgösebb vagy a kelleténél.

Pattanásos bőr

A fogamzásgátlók hatására biztos rendszer alakul ki a szervezetben, legalábbis ami a hormonszintet illeti. Ez azt jelenti, hogy kisebb eséllyel kell számolnod azokkal a mellékhatásokkal, amik a ciklusok során természetes módon jelentkeznek – sok egyéb mellett ilyen a pattanásos, zsíros bőr is.

(Sajnos korábban gyakran írtak fel bőrproblémákra erős fogamzásgátlót komolyabb ellenőrzések nélkül, de mostanában már jobban ügyelnek erre a kérdésre az orvosok.)

Így a gyógyszer abbahagyása után számolnod kell vele – akár erős fogamzásgátlót szedtél, akár nem –, hogy kicsit pattanásosabb lesz a bőröd, de legalábbis több törődést igényel majd az eddigieknél.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv