5 negatív hatás, ha abbahagyod a fogamzásgátló szedését

Szabó Erzsébet
Írta: ,
5 negatív hatás, ha abbahagyod a fogamzásgátló szedését

Korábbi cikkünkben sorra vettük, milyen pozitív változásokkal jár, ha abbahagyod a fogamzásgátló szedését. A kép viszont csak úgy lesz teljes, ha a dolog rosszabb oldalának is utánajárunk kicsit!

Tünetmentes betegségek Kép forrása: tumblr, jeralynnmonroe

Mivel a fogamzásgátló hormonokat tartalmaz, elnyomhat bizonyos betegségeket azzal, hogy csökkenti a tüneteiket. Napjainkban az egyik leggyakoribb ilyen probléma a PCOS, avagy a policisztás ovárium szindróma. Ennek a problémának a hátterében a hormonháztartás zavara áll, ugyanis egyes esetekben a női szervezet túl sok androgént, férfihormont termel.

A jellemző tünetek közé sorolhatjuk a fokozott szőrnövekedést, a pattanásos bőrt, a cikluszavarokat és a terméketlenséget. Ezeket a szimptómákat a fogamzásgátló elnyomja, a terhesség hiányát pedig nyilván abszolút normálisnak veszik a nők. A negatív hatás tehát egyértelmű: csak akkor derül fény a betegségre, amikor a páros már családalapításon gondolkozik.

Nem csupán a pattanásos bőr kezelésére szoktak felírni fogamzásgátlót, hanem a ciklus beállítása, vagy éppen a vérzés mennyiségének csökkentésére miatt is. Persze előfordulhat, hogy neked teljesen normális volt a menstruációd, amikor elkezdted a gyógyszert, de időközben sok minden megváltozhatott.

Ez lehet pozitív változás, pl. nem kizárt, hogy tökéletesen rendszeres lesz a ciklusod és mennyisége, hossza is abszolút normális marad. Ám ennél gyakrabban fordulnak elő problémák: kimarad egy-két ciklus, túl kevésnek, vagy éppen túl soknak, „másmilyennek” hat a távozó menstruációs vér. Többnyire idő kell ahhoz, hogy minden rendeződjön, illetve, ha erre nem kerül sor, akkor lehet, hogy lappangó betegség áll a háttérben.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv